De Peper, Amsterdam, 5.9.10

MANU: Pitkä Overtoom-katu on Amsterdamin turistikeskustasta Leidsepleinista länteen, ja hiukkasen (vain hiukkasen!) syrjässä siitä ihan kaikkein idyllisimmästä postikortti-pittoreskiudesta. Tällä suunnalla on kuitenkin paljon hyviä ruokapaikkoja, baareja, kahviloita ja ”kahviloita.” Yksi ja ehkä merkittävin ravintoloista on De Peper. Se on osa jo legendaarista vallattua taloa, OT301:tä, siis Overtoom 301:tä. Elokuva-akatemian vanha, hylätty talo vallattiin vuonna 1999, […]


MANU:
Pitkä Overtoom-katu on Amsterdamin turistikeskustasta Leidsepleinista länteen, ja hiukkasen (vain hiukkasen!) syrjässä siitä ihan kaikkein idyllisimmästä postikortti-pittoreskiudesta. Tällä suunnalla on kuitenkin paljon hyviä ruokapaikkoja, baareja, kahviloita ja ”kahviloita.”

Yksi ja ehkä merkittävin ravintoloista on De Peper. Se on osa jo legendaarista vallattua taloa, OT301:tä, siis Overtoom 301:tä. Elokuva-akatemian vanha, hylätty talo vallattiin vuonna 1999, huonossa kunnossa tietenkin. Ruhjuinenhan 301 on edelleen, mutta viihtyisällä, asutulla ja kovasti välitetyllä tavalla.

Kompleksista löytyy taidegalleriaa, joogaryhmää, vaihtoehtoista elokuvateatteria sun muuta. Ja ravintola, De Peper. Tästäkin on sanottava, että amsterdamilaisemmaksi ei voisi homma mennä: Hämärästi valaistu, to-del-la lämminhenkinen, kaunis ja idyllinen, vapaaehtoisvoimin pyöritettävä halpa ruokapaikka vallatussa talossa.

De Peper ei toimi ihan tavallisen ravintolan tavoin. Ruokaa saa neljänä päivänä viikossa, ja keittiö on auki vain pari tuntia. Paikalla kannattaa olla täsmällisesti seitsemältä. Kannattaa myös soittaa aiemmin päivällä (020 412 2954) ja varata pöytä. Peper tulee täyteen usein – lisäksi keittiössä halutaan tietää, paljonko ruokaa laitetaan.

Mitään ruokalistaa ei ole. Kokki laittaa mitä laittaa – mutta kaikki on aina vegaanista.

Sunnuntaina viides yhdeksättä saamme kolmen ruokalajin illallisen, josta voi oman kukkaron mukaan maksaa 7-10 euroa. Lisäksi saa ostaa punaviiniä tai olutta (juomme hyvää Merlotia!) ja jälkiruoaksi kahvia ja aivan mahdottoman hyvää sitruunakakkua suklaakuorrutuksella.

Jo kakun takia olisin matkustanut Keski-Eurooppaan, mutta siitä ruoasta vielä.

Vaihtelevanlaatuistahan tuo hiukan on, mutta paikan ilmapiiri enemmän kuin korvaa tällaisen.

Misokeitto on tänään vähän vetinen, ja herkkusienirisottokin on oikeastaan mauton. Erittäin hyviä ovat kuitenkin kylmistä linsseistä tehty salaatti ja bataattikastike.

Ja se sitruunasuklaakakku, vaikka sen valmistumista joutuukin odottamaan kauan.

Minusta kaikki tämä De Peperin henkimä hyvyys, aktiivisuus ja aktivismi on kaunista, niin kaunista.

Ei muuta kuin kävelylle hämärtyvään Vondelparkiin ja istuskelemaan Filmmuseumin upealle terassille…

JULLE:

Sääntöjä, ohjeita, toimintatapoja.

Olimmeko saapuneet vegaanivapaamuurareiden salakapakkaan? No, salaperäisyyttä enemmän paikkaa määritti kuitenkin lämminhenkisyys. Viihtyisää!

Olimme päivän ensimmäisten ruokailijoiden joukossa (tietenkin). Kello taisi olla korkeintaan minuutin yli kun saavuimme hämyisään saliin. Tehtyämme tilauksemme istuuduimme kynttilöityyn pöytään nauttimaan ranskalaisista laulelmista, jotka tukivat viehättävästi paikan boheemia tunnelmaa.

Vähitellen sali alkoi täyttyä muistakin ruokailijoista.

Tofuinen ja valkosipulinen misokeitto todellakin oli vetinen, tavallisessa juomalasissa tarjoiltu viini sen sijaan erinomaista. Normaalisti olen aika tarkka viinilasien suhteen, mutta tämän paikan henkeen eivät minkään muunlaiset lasit olisi sopineet paremmin.

En ole suuri sienien ystävä, mutta tahinilla pehmennetty herkkusienirisotto maistui minulle yllättävän hyvin, kuten muukin pääruoka.

Aterioinnin kruunasi tuo jälkiruoka. Mutta täytyypä sanoa, että hermo oli melko pinkeällä sitä odotellessa.

Meitä oli ohjeistettu kertomaan henkilökunnalle, kun olisimme valmiita tilaamaan jälkiruoan. Näin toimimmekin, tosin jouduimme käymään kolmasti kymmenen minuutin välein kyselemässä, joko sitä piirakkaa heruisi.

Onneksi emme luovuttaneet, sillä odotus todellakin palkittiin: saimme nauttia kirpeän sitruunaista ja ah-niin-runsaalla suklaalla kuorrutettua herkkua. Kotikutoisesta ulkonäöstään huolimatta varmastikin tähän asti Hyvänä kurkkuna nauttimiemme jälkiruokien eliittiä.

Jos – tai toivottavasti kun – menette De Peperiin joskus, tsekatkaa tiskin oikean puolen istumapaikat. Siellä on sellainen hurjan viihtyisän näköinen syvennys, jossa lämmin tunnelma on varmasti helppo maksimoida.

Suositellaanko vegaaneille: Tietenkin. Vegaaninähtävyys!
Ti, to, pe, su 19-21
Overtoom 301
1054 HW Amsterdam
http://ot301.nl/page=site.home#page-index(3)

Kommentoi