Pirates!

"Brittiläisyys häipyy taka-alalle, tilalla on yleismaailmallisempi miehinen pätemisen tarve."

(Englanti, 2012)
O: Peter Lord
N: Aku Laitinen, Antti Pääkkönen, Riku Nieminen, Jaana Saarinen, Amira Khalifa, Stan Saanila
Ensi-ilta 30.3.2012

K7

 ★★★☆☆ 

Kansainvälistyminen ei vesitä Aardman-animaation huumoria.

Animaatiostudio Aardmanin pinttyneimpien fanien keskuudessa puljun uutta suursatsausta on odotettu melkein pelonsekaisissa tunnelmissa. Joko nyt, ison rahan Sony-Columbia -yhteistyössä kotikutoisen oloinen vaha-animaatio väljähtyy ja peribrittiläinen, nokkelilla yksityiskohdilla herkutteleva huumori tukehtuu?

Vastaus on painokas ”ei oikeastaan pahemmin”. Toistaitoisten, mutta tunnustuksenkipeydessäänkin ihastuttavan hyväsydämisten merirosvojen seikkailu on alkuvuoden puhtaimpia mielihyväleffoja. Sen katsominen ei muuta ajatusmaailmaasi yhtään miksikään, mutta pahan tuulen tämä Peter Lordin ohjaama 3D-leffa karkottaa tehokkaasti.

Seitsemää merta seilaavalla Piraattikapteenilla (suomenkielisessä ääniroolissa Aku Laitinen) on unelma. Hän haluaa tulla palkituksi Vuoden piraatti -gaalassa. Ongelma on, ettei ryöstely oikein suju. Kapteeni on avuttomine miehistöineen muiden rosvolaivueiden ikuinen naurunaihe. Aavistuksen pinnistyksenoloisessa juonessa ratkaiseva käänne on piraattien ja Charles Darwinin (Antti Pääkkönen) kohtaaminen. Luonnontutkija kun osaa kertoa, että kapteenin lemmikkipapukaija ei ole papukaija lainkaan, vaan sukupuuttoon kuolleeksi luultu dodo.

Näin miehistölle aukeaa Darwinin siivellä väylä Vuoden tiedemies -gaalaan Lontooseen, ja sitä kautta merirosvoja maailmanlaajuisesti vainoavan kuningatar Viktorian (Jaana Saarinen) aarrekammioon.

Brittiläisissä ensiarvioissa on korostettu Piraattikapteenin hahmon moniulotteista englantilaisuutta ja alkuperäisen äänen vetävän Hugh Grantin suurta roolia leffan onnistumisessa. Siksi on erikseen mainittava, miten hienosti suomalaisen version Aku Laitinen onnistuu tasapainottelemaan kapteenin haavoittuvan alemmuudentunnon ja koomisen uhon kanssa. Grantin versiota kuulemattakin on pääteltävä Laitisen tekevän kapteenista aivan omansa. Brittiläisyys häipyy taka-alalle, tilalla on yleismaailmallisempi miehinen pätemisen tarve.

Lontoon-jaksosta huolimatta seikkailu astuu muutamankin askeleen poispäin Aardmanin nostalgisen turvallisesta Wallace ja Gromit -Britanniasta. Maailmanlaajuiseen hittileffaan tähdätään vähemmän paikallisella huumorilla. Olennainen, eli yksityiskohtien ja usein taustalla vain hädintuskin huomattavina vilahtavien visuaalisten gagien määrä on kuitenkin ennallaan.

Ainoaksi isommaksi mussutuksen aiheeksi tässäkin nykyanimaatiossa jää 3D-tekniikka. Pirates! onnistuu kolmiulotteisuudesta huolimatta, ei missään mielessä sen vuoksi. Koko perheen animaatioissa jo standardiksi vakiintunutta kolmiulotteisuutta ei tule leffan dvd-versiossa kaipaamaan kukaan. Se ei tuo kerrontaan mitään.

LUE LISÄÄ

,

Kommentoi