Tähteistä tähtiä Osa 1. Keitetty peruna

"Perunan oma maku on mieto, joten ne sopivat maun puolesta lähes mihin ruokaan tahansa."

Kansalainen! Älä haaskaa perunoitasi.

Peruna on hämmästyttävän monipuolinen ruoka-aine, ja sen hiilikuorma on minimaalinen. Tekisi mieli suositella keittämään joka kerta muutama ylimääräinen peruna, sillä aina ne johonkin upottaa.

Pyttipannut, paistetut perunat, peruna- ja punajuurisalaatit maustekurkulla tai ilman; tanskalaistyyppiset voileivät, erinomaisena parina vaikkapa remuladikastike ja tekokaviaari tai vegaaninen silli; tapaspöydästä tuttu tortilla española. Raasta perunat, niin saat röstejä.

Jauhoisia perunoita voi piilottaa myös taikinoihin. Niistä syntyvät gnocchit, rieskat, piirakanpohjat ja sämpylät. Ylimääräisiä kiinteitä perunoita taas voi raastaa piirakan täytteen sekaan vaikka sienten ja tofun kaveriksi.

Perunan oma maku on mieto, joten ne sopivat maun puolesta lähes mihin ruokaan tahansa. Mausteilla kannattaakin pelata ja pudotella keitetyn perunan palasia esimerkiksi tulisiin curryihin. Intiassa perunoita pannaan myös mausteisessa kastikkeessa tarjottaviin kofta-pyöryköihin. Perunapohjaisessa skordalia-dipissä taas on tujusti valkosipulia.

Malai kofta

Pyöryköihin:

100 g haluamiasi pähkinöitä
½ dl sultanarusinoita
pieni sipuli
4 keitettyä perunaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Kastikkeeseen:

öljyä paistamiseen
reilusti garam masalaa
1 tölkki paseerattua tomaattia
½ tölkkiä kookosmaitoa
2 rkl rouhittuja cashewpähkinöitä

Hienonna kaikki pyöryköiden ainekset tehosekoittimessa. Pyörittele massasta palleroita ja kypsennä ne uunissa (200 astetta, noin 15 minuuttia).

Kuumenna öljy paistinpannulla. Kiehauta siinä garam masala ja lisää parin minuutin päästä tomaatti ja kookosmaito. Anna kiehua 15 minuuttia, lisää pähkinät ja valmiit pyörykät. Tarjoa riisin kanssa.

Skordalia

1 viipale kuivahtanutta vaaleaa leipää
1 suurehko keitetty peruna
1-2 valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunamehua
0,75 dl oliiviöljyä
maun mukaan suolaa ja mustapippuria

Pane leipäviipale hetkeksi kostumaan vesitilkkaan ja purista ylimääräinen neste pois. Kuori valkosipulinkynnet. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen, soseuta ja lisää öljy tasaisena nauhana koneen käydessä. Tarjoa dippikastikkeena, levitteenä tai kastikkeena.

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi