Battleship

"Kun tarina on puuskuttanut eteenpäin puolentoista tuntia, tapahtuu käänne, joka pelastaa elokuvan. Se ei ole käänne parempaan, vaan käänne överimpään."

(USA 2012)
O: Peter Berg
N: Taylor Kitsch, Alexander Skarsgård, Liam Neeson, Rihanna, Brooklyn Decker

K12
Ensi-ilta 13.4.2012

 ★★☆☆☆ 

Kiitos veteraanit, kiitos laivasto ja sankarisotilaat. Jumala Amerikkaa siunatkoon!

Harvoin Hollywoodissa pistetään kasvutarinaan 200 miljoonaa dollaria. Nyt niin on käynyt. Kasvun paikka on Alex Hopperilla (Taylor Kitsch), itsekeskeisellä luuserilla, jonka isoveli (Alexander Skarsgård) patistaa oikeille raiteille: laivastoon.

Laivasto ei vielä tee pojasta miestä Peter Bergin (mm. Hancock) ohjaamassa toimintatohinassa. Sen tekee taistelu. Hawaijilla järjestetyt meritaisteluharjoitukset keskeyttää joukko mereen syöksyviä, tuntemattomia aluksia. Pian vastassa on ulkoavaruuden tyyppejä, ylivoimaisesti aseistettuja ja metalliin verhoutuneita örkkejä, jotka epäilemättä haluavat vallata ja tuhota maapallon. Tai näin oletetaan. Ei niiltä kysellä, sen kuin pommitetaan.

Kasvutarinan ongelma on se, että kun päähahmo on alkujaan vastenmielinen sikspäkkiteline, on vaikea muuttaa mieltään myöhemmin. Onneksi se ei juuri haittaa. Kun tarina on puuskuttanut eteenpäin puolentoista tuntia, tapahtuu käänne, joka pelastaa elokuvan. Se ei ole käänne parempaan, vaan käänne överimpään.

Tässä vaiheessa Amerikan liput ovat jo liehuneet, jenkit ottaneet hommakseen maailman pelastamisen ja yksi Afganistanissa vammautunut sotilas istutettu väkisin juoneen. Mutta kun tohinaan tuodaan vielä mukaan yli seitsemänkymppisiä ex-laivastomiehiä vanhan aluksensa kanssa AC/DC:n Thunderstruckin soidessa taustalla, hehkutus menee yli reippaan kansallistunteen ja siirtyy huumorin puolelle.

Siksi päähahmoltakaan ei odota syvällistä muutosta. Häneltä odottaa lihasmassaa, kovaa asennetta ja kohtalokkaalla äänellä sutkautettuja one-linereita. Homeroksen ja Sodankäynnin taidon lainaaminen ovat kaikessa epäuskottavuudessaan hienoa bonusta.

Elokuva on siis melkoista propagandaa, mutta sen propaganda on onneksi niin paksua, että se on jo parodiaa. Kiitos siitä. Jumalalle, Yhdysvalloille ja Hollywoodille.

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi