Beginners

"Esteettinen hipsterihupsuttelu yhdistyy sydämelliseen sydämenasiaan ihan mallikkaasti."

(USA 2010)
O: Mike Mills
N: Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent, Goran Visnjic
K12
Julkaisu 4.5.2012

 

 ★★★½☆ 

 

Elokuva kuvailee alkavaa romanssia, mutta toisenlainen rakkaus vie päähuomion.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Mike Mills teki ennen musiikkivideoita Yoko Onolle ja Airille sekä levynkansigrafiikkaa Sonic Youthille ja Beastie Boysille. Hän on naimisissa elokuvatekijä Miranda Julyn kanssa ja soitti aikoinaan bändissä yhdessä Cibo Matton ja Jon Spencer Blues Explosionin jäsenten kanssa. Mike Mills on alkuhipsteri.

Hänen toinen pitkä elokuvansa Beginners pohjaa omiin kokemuksiin. Millsin vastine tarinassa on Oliver Fields (Ewan McGregor), jonka äiti kuolee ja 75-vuotiaana yksin jäänyt isä Hal (Christopher Plummer) tulee ulos kaapista. Isä, jonka Oliver lapsuudessaan tunsi etäisenä ja pidättäytyvänä hahmona, on yhtäkkiä ulospäinsuuntautunut nautiskelija, kunnes kuolee muutamia vuosia myöhemmin.

Tästä lähdetään liikkeelle. Oliver on vielä sekaisin menneistä vuosista, lyhyeksi jääneestä uudesta suhteesta isäänsä. Murheellisen miehen elämään astelee Anna (Mélanie Laurent), ranskalainen näyttelijä. He löytävät toisistaan sukulaissielun, sitoutumista vältelleen haahuilijan.

Alkava suhde vaikuttaa hankauksineenkin lähes epäuskottavan kevyeltä ja kivuttomalta, etenkin verrattuna takaumiin. Oliverin rakkaus kuolleeseen isään tuntuu akuutimmalta kuin orastava lemmensuhde, mikä vie pohjaa romanssilta. Osasyy lienee roolistaan Oscarilla palkitun Christopher Plummerin, joka vie sivuroolissa päähuomion McGregorilta ja Laurentilta.

Elokuvan lavasteet, puvustus ja kerronta on tahrattoman, lähes hygieenisen tyylikästä. Leikkisät insertit presidenttien kuvista tai ilotulituksista eivät vaikutelmaa riko, päinvastoin. Esteettinen hipsterihupsuttelu yhdistyy sydämelliseen sydämenasiaan ihan mallikkaasti, mutta suuret tunteet jäävät isän ja pojan välille.

LUE LISÄÄ

, , , , , , ,

Kommentoi