Our Idiot Brother

"Konstailematon komedia piinallisen kiltistä miehestä."

(USA 2011)
O: Jesse Peretz
N: Paul Rudd, Elizabeth Banks, Zooey Deschanel, Emily Mortimer  
Julkaisu: 30.3.2012

 ★★★☆☆ 

Kiltti ihminen saa aikaan paljon mielipahaa hyvän mielen komediassa.

Ned (mainio Paul Rudd) on ihmisten perimmäiseen hyvyyteen luottava, hölmöläisen oloinen hippi-idealisti, joka päätyy vankilaan myytyään virka-asussa olevalle poliisille marihuanaa.

Vankilareissun aikana Ned joutuu paitsi kodittomaksi myös tyttöystävättömäksi, ja on pakotettu muuttamaan äitinsä nurkkiin. Tahtomattaan ja vähän vahingossakin Ned joutuu hilpeästi polveilevalle törmäyskurssille kolmen siskonsa (Elizabeth Banks, Zooey Deschanel ja Emily Mortimer) kanssa.

Our Idiot Brotherin koominen alkukohtaus asettaa oikeastaan koko elokuvan tunnelman. Katsojalle selviää hyvin nopeasti, että kyseessä on arjen pienieleisellä, toisinaan absurdilla draamalla leikittelevä, lähes kliseemäinen hyvän mielen elokuva, joka on rehellisesti sitä mitä se on; konstailematon komedia piinallisen kiltistä miehestä.

Our Idiot Brother onkin hengenheimolainen sellaisten komediallisten draamojen kuin Garden State, The Royal Tenenbaums ja Little Miss Sunshine kanssa, vaikka sen huumori ei olekaan niin onnistunutta tai radikaalia.

Jesse Peretzin ohjaama, ja yhdessä siskonsa Evgenia Peretzin ja tämän dokumenttiohjaajamiehen David Schisgallin kanssa käsikirjoittama komedia nauraa hyväntahtoisesti vähän kaikelle; urakiipijöille, omituisille kulteille, tekotaiteilijoille, ituhipeille, lastenkasvatusmetodeille, hipstereille – lista on loputon.

Tarinakehykseltään muodottoman ja harhailevan oloinen elokuva antaa viisaasti tilaa vahvimmille osa-alueilleen, eli päähenkilö Nedille ja tämän suhteelle siskoihinsa, jotka ovat kukin itsensä kanssa eksyksissä. B-tähteyteen jämähtänyt Rudd tekee uransa luontevimman roolisuorituksen Nedinä, eivätkä prikulleen oikein roolitetut Banks, Deschanel tai Mortimer jää paljon jälkeen.

Nedin siskot ovat veljeään kiehtovampia hahmoja, mutta jäävät ymmärrettävästi karikatyyrimäisemmiksi. He syyttävät Nediä negatiivisista tapahtumaketjuista elämässään, vaikka Ned sattuukin vain olemaan se lasikaupan kömpelö norsu, joka rynnii jo valmiiksi monimutkaisten tilanteiden keskelle.

Our Idiot Brother on harmiton ja hellyttävä mutta valitettavan terättömäksi jäävä komedia, joka ei käytä kaikkia valttejaan. Rentoa ja helppoa katsottavaa, jolla on omat loiston hetkensä – niitä vain on liian harvassa.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi