Project X

"Bileet järjestyvät, ja sitten karkaavat käsistä. Siinä on koko jutun juoni"

(USA 2012)
O: Nima Nourizadeh
N: Thomas Mann, Oliver Cooper, Jonathan Daniel Brown
K16
Ensi-ilta 20.4.2012

 ★½☆☆☆ 

Löin itseni kanssa kympin vetoa, että ohjaaja tunnetaan musiikkivideoista. Voitin.

Ah, ollapa nuori ja vastuuton. Costa (Oliver Cooper) on molempia, ja hän onkin koko tarinan katalyytti. Costan missio on järjestää parhaalle ystävälleen Thomasille (Thomas Mann!!) ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat. Juhlien on tarkoitus nostaa kolmen pojan poppoo lukionsa hierarkiassa suosittujen joukkoon.

Brittiohjaaja Nima Nourizadeh on ohjannut muun muassa Lily Allenin, Hot Chipin ja Dizzee Rascalin musiikkivideoita. Parhaat palat elokuvasta muistuttavatkin parempaa MTV-tavaraa. Ne ovat valkoisen keskiluokkaisen lukiopojan versio rap-videosta: hämyistä montaasijaksoa megabileiden meiningistä, keinuvista takapuolista, tyhjenevistä pulloista, kielisuudelmista ja pomppulinnasta.

Bileet siis järjestyvät, ja sitten karkaavat käsistä. Siinä on koko jutun juoni. Toisin kuin esimerkiksi vallan mainiossa teinikuvauksessa Superbadissa, pirskeiden järjestelemiseen ei käytetä tarina-aikaa; viinat järjestyvät helposti, dj-vermeet virittyvät itsekseen ja nuoret naiset saapuvat paikalle lyhyissä mekoissaan. Jäljelle jää vain Thomasin pelko vanhempien talon kunnosta massiivisten juhlien jälkeen.

Meteli kiinnostaa myös poliiseja ja amerikkalaisnuoriso pääsee taistelemaan oikeudestaan bailata. Elokuvassa ei silti moralisoida, eikä piitata poliittisesti korrektista. Tämä voisi tuoda roisin aitouden leiman sisältöön, jos sitä vain olisi. Loppulatistuksesta vastaa tökerö romanssiviritelmä, joka vie viimeisenkin ilon bileistä.

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi