Telstar

"Lauluntekijänä, äänittäjänä, miksaajana, tuottajana, levymogulina ja managerina toiminut mies ehti jättää merkkinsä niin hittilistoille kuin koko moderniin tapaan tehdä musiikkia."

(Telstar, The Joe Meek Story, UK 2008)
O: Nick Moran
N: Con O’Neill, Pam Ferris, JJ Feild, Tom Burke, Kevin Spacey
Julkaisu 11.4.2012
 

Kari: 

 ★★★★☆ 

Kaisu: 

 ★★★½☆ 

 

Sylvi katsoi Joe Meek –elämäkertaelokuvan yhdessä asiaan vihkiytyneen fanin kanssa.

Äänilevytuottajan hommat ovat eittämättä stressaavia. Phil Spectorin jälkeen tunnetuin esimerkki tästä on britti Joe Meek (1929–1967), jonka maanisdepressiiviset ailahtelut päättivät hänen elämänsä ikävällä tavalla. Sitä ennen lauluntekijänä, äänittäjänä, miksaajana, tuottajana, levymogulina ja managerina toiminut mies ehti kuitenkin jättää merkkinsä niin hittilistoille kuin koko moderniin tapaan tehdä musiikkia.

Meekistä tehtiin muutama vuosi sitten elämäkerta-elokuva, nyt dvd:llä julkaistu Telstar. Nimensä elokuva on saanut Meekin ehkä tunnetuimman hitin mukaan. Samaisen hitin kautta tuottajaan sai ensikosketuksena Kari Degerman, Ylen äänimies, Helsingit klubeja kiertänyt keikkamiksaaja sekä erinäisiä levyjä miksannut Valkyriansin rumpali.
”Olin jotain 10-vuotias, ja meillä oli himassa semmoinen puolalainen kokoelmalevy. En muista siitä yhtään mitään muuta kuin että siinä oli a-puolen eka biisinä Telstar, eikä varmaan se alkuperäinen versio, mutta vittu miten hyvä biisi. Se jäi sitten unhoon, kunnes Laika and the Cosmonauts soitti sen keikalla vikana encorenaan. Vähän sen jälkeen tyttöystävä osti Telstarin seiskatuumaisena ja itse bongasin musaliikkeestä Joe Meek –merkkisiä studiovehkeitä. Sitten oli jo pakko ottaa selvää, että mikä tyyppi tämä oikein on.”

Sittemmin Kari on lukenut parikin Meekin elämäkertaa, joista toinen – ehkä se mieluisampi – keskittyy tuottajan rakentamiin teknisiin härveleihin ja studiotyöhön.
Muutama tekninen seikka pomppasikin silmään elokuvasta, kuten Kari naureskellen kertoo:
”Elokuvassahan on saatana studiossa Shure SM55, siis Elvis-mikki. Meekillä ei ollut semmoisia. Ja toisaalta leffasta puuttuvat kokonaan Neumannin u47:t, joita se pääasiallisesti käytti… Mua alkaa aina häiritä se, että tuommoiset asiat jää häiritsemään. Ei niillä ole loppujen lopuksi merkitystä sen elokuvan kannalta.”

Rivikatsojalle paljon merkityksellisempi epäkohta, toimittajalta häpeäkseen huomaamatta jäänyt, on Meekiä näyttelevän Con O’Neillin ikä. Elokuva kattaa tuottajan elämän vuodesta 1961 tämän kuolemaan 37-vuotiaana vuonna 1967. O’Neill oli jo kuvausten aikaan ylittänyt 40 vuotta, eikä nyt kauniisti sanottuna näytä erityisen nuorekkaalta. Toisaalta, toimittaja ja haastateltava ovat yhtä mieltä siitä, että mies tekee vallan hyvän roolityön.

Muutenkin elokuva saa molemmilta hyvät pisteet. Moitittavaa Kari löytää lähinnä rajauksesta (”Meek oli äänittänyt isoja hittejä jo 1950-luvun lopussa”, ”hän sävelsi ja tuotti avaruusoopperan 1960-luvun alussa”) sekä komedian ja draaman suhteesta.
”Siinä olisi ehkä voinut olla vähän vähemmän sitä komediaa, Meek on kuitenkin hahmona aika surullinen. Hän oli toisaalta oman aikansa nero, joka teki mieletöntä käsityötä musiikkia nauhoittaessaan, ja toisaalta hän oli homo 1960-luvun Englannissa.”
Jälkimmäinen oli laitonta tuon ajan Britanniassa, mikä aiheutti muutenkin mielialan ailahteluista kärsivälle Meekille oman lisästressinsä.

Elokuvan tapahtumapaikkana on Meekin asuinrakennukseen Holloway Roadilla Islingtonissa rakentama kotistudio. Heti alkuun nähdään paljonpuhuvaa kuvausta äänitystilanteesta, jossa Meek on yhdessä huoneessa, bändi toisessa, taustalaulaja vessassa ja joku koko ajan ravaamassa kerrosten välisiä portaita. Muutenkin kerronnassa on hyvä syke, vaikka loppukohtauksissa alkaa olla jo toistoa.

Leffassa soiva musiikki ei ole näyttelijöiden laulamaa vaan aitoa kamaa. Niistä saa myös hiukan käsitystä Meekin työstä. Työhön liittyivät myös muun muassa tarinassa vilahtavat Heinz, Ritchie Blackmore, Gene Vincent, Telstarin esittäjä The Tornados sekä demonauhan muodossa myös muuan liverpoolilaisbändi The Beatles, jonka yhteistyötarjouksen Meek huhun ja elokuvan mukaan hylkäsi.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi