The Avengers

"Lopputulos muistuttaa pelkkää lihaspitoista peltikolaria, eikä edes sairaalla tavalla kiinnostavaa sellaista."

O: Joss Whedon
N: Robert Downey Jr, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Chris Evans, Chris Hemsworth
K12
Ensi-ilta 27.4.2012

 ★★☆☆☆ 


Mitä tapahtuu, kun joukko supersankareita kerätään yhteen? Eipä kummoisia.

Jos Avengers olisi bändi se olisi ”superkokoonpano”. Super-etuliite pitää kyllä siinä mielessä paikkansa, että toimintaelokuvan hahmogalleria koostuu pitkälti supersankareista. Mutta kuten superkokoonpanot usein, tämäkin on pettymys.

Avengers-nimiseen maailmanpelastajajoukkoon on värvätty metallimies Iron Man (Robert Downey Jr.), vihreä jätti Hulk (Mark Ruffalo), vasaraansa heiluttava puolijumala Thor (Chris Hemsworth) ja Yhdysvaltain lippuun kietoutunut Captain America (Chris Evans). Vähän enemmän tavallisia kuolevaisia muistuttavat vakooja Natasha ”Black Widow” Romanoff (Scarlett Johansson) sekä jousipyssyn hallitseva Clint ”Hawkeye” Barton (Jeremy Renner).

Pohjana on tietenkin Marvelin sarjakuva, Stan Leen ja Jack Kirbyn luomus, joka on ensin riisuttu ja sitten tupattu täyteen tehosteita. Jo koko elokuvan ensimmäinen kohtaus, jossa Thorin veli Loki (Tom Hiddleston) suunnittelee Telluksen valloitusta yhdessä ulkoavaruuden örkkien kanssa, saa miettimään teatterista poistumista. Näitä suuruudenhulluja kuminaama-alieneita on nähty.

Alkukohtausta seuraavat pian supersankareiden esittelyt, jotka ovat simppeleitä, tehokkaita ja ihan hauskoja. Loppu onkin sitten valitettavasti sankareiden kilpapullistelua, köykäisiä one-linereita ja jumalattoman pitkää lopputaistoa hyvän ja pahan välillä. Jokainen avenger saa vuoronsa loistaa, mutta Robert Downey Jr. vetää Tony Starkin roolissa jo silkalla röyhkeydellä muita pidemmän korren. Sujuva näyttelijätyö ei kuitenkaan muuta sitä, että pelkkää peltipuvun naarmuuntumista on vaikea kovasti jännittää.

Elokuvan käsikirjoittanut ja ohjannut Joss ”Buffyn isä” Whedon yrittää päästä inhimilliselle tasolle, kosketuksiin sankareiden sisimmän kanssa, mutta epäonnistuu. Lopputulos muistuttaakin pelkkää lihaspitoista peltikolaria, eikä edes sairaalla tavalla kiinnostavaa sellaista.

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , , , ,

Kommentoi