Unohdetut herkut Osa 1. Pieni, kaunis, kadonnut esiliina

"Ajat ovat muuttuneet: vielä lapsuudessani äiti käytti usein kotitöitä tehdessään essua, ja minullakin oli oma pieni esiliina leivontapuuhien apuhenkilönä työskennellessäni."

Juttusarjassa haikaillaan kaikenlaista takaisin.

Kukaan ei enää käytä esiliinaa, jos ei työssä ole pakko.

Ajat ovat muuttuneet: vielä lapsuudessani äiti käytti usein kotitöitä tehdessään essua, ja minullakin oli oma pieni esiliina leivontapuuhien apuhenkilönä työskennellessäni.
Essuja valmistettiin sekä niskan taakse solmittavina kokopitkinä malleina että vyötärölle sidottavina puoliesiliinoina. Niissä oli yleensä tasku pyykkipoikien, roskien tai milloin minkäkin kuljettamista varten – entisajan emännät kantoivat esiliinansa avulla polttopuitakin.

Mallit olivat yksinkertaisia ja monen kokoiselle sopivia, mutta välttämättömyydestä luotiin myös estetiikkaa: vähemmän sotkevaa sisäkäyttöä varten esiliinoja koristettiin kirjonnalla, koristenauhoilla, pitseillä ja röyhelöillä. Myöhemmin suosituiksi tulivat iloiset kuosilliset painokankaat.

Esiliinan alkuperäinen merkitys on säästää alla olevia vaatteita. Aikoinaan, kun pesukoneita ei ollut ja pyykkäys oli vaivalloinen urakka, oli järkevää pitää puvun päällä suojaavaa, helpommin pestävää vaatetta. Essua voi verrata vaikka lasten kurahousuihin, jotka säästävät sitä kallista teknohaalaria kuluttavilta pesuilta.

Essulla oli toki myös sosiaalinen merkitys: se kertoi naisen siisteydestä ja säntillisyydestä. Se kuului perinteisesti naimisissa olevan naisen pukuun, mutta käyttötarkoitus laajeni niin, että vielä 1950-luvulla joissakin kouluissa edellytettiin, että tyttöjen piti pitää essua. Puhdasta ja silitettyä, tietysti, ja sen taskussa puhdasta nenäliinaa.

Kun esiliinan käyttö väheni, se alkoi saada myös koomisia merkityksiä. Etenkin miehille tehtiin vitsikkäitä grilliessuja; miehille esiliina oli vanhastaan tuttu lähinnä sotkuisista sepän tai teurastajan töistä. 1950-luvun rouvien röyhelöiset, flirttailevat, usein nailontyllistä valmistetut cocktail-esiliinat ovat säilyneet osana pin up -kuvastoa.

Olemme tottuneet heittämään vaatteet pyykkiin pienestäkin tahrasta, mutta nykyäänkin pesu kuluttaa vaatetta – ja pesukoneen jatkuva pyörittäminen kuluttaa sähköä ja vettä. Äidin (nyt jo isoäidin) konstin voisi hyödyntää ja käyttää essua ainakin sotkuisissa töissä, joista kaupunkilaisessa kotitalousympäristössä pahimpia on tomaattikastikkeen teko.

LUE LISÄÄ

,

Kommentoi