Anonyymit romantikot

"Suklaa sulattaa sydämet maistuvassa komediahötössä."

(Les emotifs anonymes, Ranska 2010)

O: Jean-Pierre Améris

N: Benoît Poelvoorde, Isabelle Carré, Lorella Cravotta, Lise Lametrie, Swann Arlaud

Ensi-ilta 11.5.2012

 ★★★½☆ 

 Suklaa sulattaa sydämet maistuvassa komediahötössä.

Yksipuolistuneen elokuvatarjontamme huomioiden on jopa yllättävää että Jean-Pierre Ameris`n kaikin puolin kiva ja kaikin puolin pikkuinen elokuva tuodaan meilläkin valkokankaille. Mitään erityisen mieleenpainuvaa Anonyymit romantikot ei tarjoa, mutta toisaalta – elokuva on pieni nimenomaan sympaattisella, helposti tykättävällä tavalla.

Angelique (Isabelle Carre) on tavattoman ujo nuori nainen, jonka suuri rakkaus on suklaa. Ylivoimaisen taitava suklaanvalmistaja saa paikan alan hommissa, ikävä vain että työnkuva paikkakunnan konkurssin partaalla kituuttelevassa suklaatehtaassa on myyntiedustajan. Lisäikävyyksiä tuottaisi tehtaanjohtaja Jean-Renen (Benoît Poelvoorde) tylysti töksähtelevä persoona – ellei olisi työhaastattelusta saakka selvää, että karun kuorensa alla mieskin on nimenomaan arka, rakkaudenkipeä ihminen.

Anonyymit romantikot maalaa sosiaalisesti vammauttavaan kömpelyyteen saakka ujoista ja herkistä pää- ja sivuhenkilöistään sympaattisen kauniin kuvan, johon jokainen ujoudesta kärsinyt pystyy samastumaan. Sosiaalinen kyvyttömyys on kyllä lyöty yli, mutta rakastavasti ja lämmöllä. Tuntuu kuin katselisi aran ihmisen piirtämää karikatyyriä omanlaisistaan ihmisistä.

Romanttisen komedian lajityyppikonventioden mukaisesti Angeliquen ja Jean-Renen orastavan onnen tielle pystytellään esteitä, ei tosin tässä tapauksessa mitään sellaista, mistä katsojan tarvitsisi vakavissaan huolestua. Carre ja Poelvoorde ovat rooleissaan suvereenin hyviä.

Kommentoi