Men In Black 3

"Toisin kuin useimmat blockbusterit, MIB 3 ei yritä liikaa, se on puhdasta ja totaalisen harmitonta höpöviihdettä."

(USA 2012)
O: Barry Sonnenfeld
N: Will Smith, Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Emma Thompson
K 12
Ensi-ilta ke 23.5.2012

 ★★★½☆ 

Liian vähän Tommy Lee Jonesia. Muuten MIB3 ylittääkin sitten kyynikon odotukset kevyesti.

Hittielokuva-franchisen elvyttäminen kymmenen vuoden tauon jälkeen, ilmeisesti ainakin osaksi 3D-huuman innoittamana, ei varsinaisesti nosta kriitikon odotuksia. Mutta niin vain on, että ohjaaja Barry Sonnenfeld onnistuu Men In Blackin ruorissa jo kolmatta kertaa.

Toisin kuin useimmat blockbusterit, MIB3 ei yritä liikaa, se on puhdasta ja totaalisen harmitonta höpöviihdettä. Se kestää maltilliset tunnin ja kolme varttia. Sen aikamatkustusjuoni on niin yksinkertainen ja moneen kertaan nähty (ulkoavaruuden hyökkäys on estettävä historiaa muuttamalla…), että sen varaan on helppo ripustella irtogageja katsojan naposteltavaksi. Will Smith, Tommy Lee Jones ja Jonesin agenttihahmo K:ta nuorena esittävä Josh Brolin putoavat vaivatta edellisosien vakiinnuttamaan cooliin, vitsejä alleviivaamattomaan moodiin. Ainoastaan kolmiulotteisuus tuntuu tarpeettomalta bonukselta, joka ei tässäkään tapauksessa tuo elokuvaan mitään olennaista lisähyvää.

Pikkaisen hitaasti asiaan pääsevän leffan alkukohtauksessa lähes tunnistamattomaksi maskeeratun Flight Of The Conchords -koomikon Jemaine Clementin näyttelemä avaruuspahis Boris The Animal pakenee kuuhun rakennetusta vankilastaan, aikeenaan matkustaa vuoteen 1969, jolloin Agentti K (Jones) on hänet alun perin pidättänyt. Perimmäinen tarkoitus on estää tuolloin maapalloa suojaamaan asetetun elektronisen suojaverkon asentaminen. Will Smithin esittämän Agentti J:n on siis matkustettava perässä, jotta maapallo ei myöhemmin tuhoutuisi avaruusinvaasiossa.

Vastassa on hiukan valitettavasti nuori agentti K – tämä tarkoittaa, että Tommy Lee Jones on leffassa oikeasti enemmän cameo- kuin pääroolissa. Kaikeksi onneksi Josh Brolin on nuorena K:na vakuuttava, jäyhä, mutta sydämellinen. Silti leffa jää hiukan kaipaamaan Jonesin ankaruutta.

Mutta siitä sydämellisyydestä. Kaiken asiaankuuluvan touhottamisen lisäksi kolmas Men In Black onnistuu aidon koskettavasti syventämään K:n ja J:n heti alussa keskiöön nostettua suhdetta. Ei huono saavutus koomiselta actionrymistelyltä.

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi