Rakkaudesta, unelmista ja kaloista

"Pisteliäisyys on vähemmän yllättävästi häivytetty elokuvaversiossa taka-alalle"

(Salmon Fishing In The Yemen, Englanti 2011)

O: Lasse Hallström

N: Ewan McGregor, Emily Blunt, Kristin Scott Thomas, Amr Waked

K7

Ensi-ilta 25.5. 2012

 ★★☆☆☆ 

Kansakunnat eheyttää ja yksinäiset sielut yhdistää… lohenkalastus.

Tohtori Alfred Jones (Ewan McGregor) on kalatutkija ja valtion virkamies, kuivakka byrokraatti, jonka on vaikea kuvitella sen kummemmin innostuvan seikkailuista. Kuinka ollakaan, juuri hänen työtehtäväkseen päätyy Britannian pyrkyrihallituksen tukema, kuningaskuntaa ja arabimaailmaa lähentämään mukamas soveltuva suunnitelma.

Upporikas jemeniläinen sheikki on vakuuttunut, että Skotlannista tuotujen lohien istuttaminen ja niiden kalastaminen eheyttäisi jemeniläistä yhteiskuntaa. Koska muuta vaihtoehtoa ei anneta, vastahakoinen tohtori Jones ryhtyy selvittelemään valtaisan lohensiirto-operaation mahdollisuuksia, suunnitteluttamaan kuljetustankkeja ja niin edelleen. Ja kas, sukset menevät homman alkuvaiheessa jatkuvasti ristiin sheikin puolesta asiaa hoitavan viehättävän nuoren naisen, Harrietin (Emily Blunt) kanssa. Vähitellen sheikin vilpittömäksi osoittautuva innostus ja Harrietin ilmeinen yksinäisyys (hänen heilansa on lähetetty sotimaan) kuitenkin alkavat murentaa kunnon tohtorin vastarintaa.

Tasalaatuista humaania draamaa puskevan Lasse Hallströmin elokuva perustuu Paul Tordayn Englannissa kovinkin suosittuun romaaniin, jonka vahvuudeksi ainakin brittilehtien arvioissa nostetaan byrokratian ja tällaisten absurdien pr-tempausten terävä satiiri.

Pisteliäisyys on vähemmän yllättävästi häivytetty elokuvaversiossa taka-alalle. Leffan alkupuolella McGregor kyllä laukoo kärkkäästi mielipiteitään viileissä koskissa kutevien kalojen roudaamisesta maailman halki aavikkopuroihin ja hommaa masinoiva pääministerin lehdistöupseeri (Kristin Scott Thomas) esitetään kaksinaamaisena juonittelijattarena. Kun projekti lähtee rullaamaan, human interest -kysymykset kuitenkin tukahduttavat absurditeetit alleen. Saako sheikki ah niin väkivaltaiset poliittiset vihollisensa ymmärtämään, että lohenkalastus on aikas peace homma? Saako tohtori Jones Harrietinsa, löytävätkö, oi löytävätkö vastakohdat toisensa?

Lopulta Rakkaudesta, unelmista ja kaloista lässähtää latteaksi rakkausdraamaksi, aivan kuin Hallström ja käsikirjoittaja Simon Beaufoy olisivat puolivälin paikkeilla itsekin innostuneet siitä pirun lohenistutuksesta niin tosissaan, että ovat unohtaneet lähteneensä tekemään komediaa.

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , , ,

Kommentoi