Eettisesti askeltaen, tyylistä tinkimättä

"Kaukana ovat ajat, jolloin nahkakenkiä karsastava kuluttaja suuntasi askeleensa joko Kiina-kauppaan tai halpahalliin. Tänä päivänä hyvän omantunnon jalkineet kestävät niin katseita kuin kulutustakin, skeittirampeilta juhlatunnelmiin."

Sylvin lähes ammattimaiset valokuvamallit testaavat Heluna Shopin kenkiä.

Kuvat: Riitta Supperi

Kaukana ovat ajat, jolloin nahkakenkiä karsastava kuluttaja suuntasi askeleensa joko Kiina-kauppaan tai halpahalliin. Tänä päivänä hyvän omantunnon jalkineet kestävät niin katseita kuin kulutustakin, skeittirampeilta juhlatunnelmiin.

Hienoa, valinnanvaraa siis löytyy, mutta miten todella on sen hyvän omantunnon laita?

Monimutkaisempi juttu.

Yhdelle riittää tieto siitä, että kenkien valmistukseen ei ole käytetty mitään eläinperäisiä ainesosia kun toinen taas haluaa olla varma työtekijöiden hyvistä oloista. Ekologinen kengänkuluttaja valitsee jalkineet, jotka on valmistettu  lähellä, kierrätys- tai mahdollisimman hyvin maatuvasta materiaalista eikä missään tapauksessa ympäristölle myrkyllisistä aineista kuten PVC-muovista.

Saattaapa ­olla, että eettis-ekologiselta kuluttajalta jäävät tavaratalon kenkäosastolla vastaukset kysymyksiin saamatta.

Onneksi on kenkävalmistajia, jotka noudattavat tuotannossaan eettisiä ja ympäristöystävällisiä periaatteita. Esimerkiksi portugalilaisen Novacasin jalkineet ovat sataprosenttisesti vegaanisia ja muovittomia, minkä lisäksi ne valmistetaan tehtaissa, joissa työntekijöiden olot on turvattu EU-lainsäädännöllä.

Ja onneksi on myös myymälöitä, joissa voi kenkäostoksensa tehdä rauhallisin mielin. Helsinkiläisessä Heluna Shopissa ei sormi mene suuhun – paitsi ehkä suuren kenkävalikoiman edessä. Kaupan kaikki kengät ovat vegaanisia ja henkilökunta osaa pyydettäessä kertoa tarkemmin kenkien materiaaleista ja valmistusmaasta.

Sylvi-mallit, Elisa ja Anni, esittelevät  kenkämuotia Heluna Shopin mallistosta myymälän uusissa, valoisissa tiloissa Helsingin Sörnäisissä.

Kiilakorkoinen ja keinomokkainen Astrid-sandaali, 108€. Novacas.
Oliivinvihreä Bridget 85,70€. Novacas
Keinomokkainen Maja 76€. Vegetarian Shoes
Dorothy 79 €. Vegetarian Shoes.
Ally 73,60€. Vegetarian Shoes. 
Holly, nyörisaapikas 99€. Ethical Ware

Kengät: Heluna Shop (myös postimyynti)
Vaatteet ja asusteet: Mekkomania

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi