Friends with Kids

"Friends with Kidsistä on virkistävän vaikea sanoa, mitä se on."

(USA 2011)
O: Jennifer Westfeldt
N: Jennifer Westfeldt, Adam Scott, Maya Rudolph, Jon Hamm, Megan Fox
K 12
Ensi-ilta 29.6.2012

 ★★★½☆ 

Tarkkanäköinen ihmissuhdefilmi on lähellä napakymppiä.

Voi että. Suorastaan hiukan harmittaa. Jennifer Westfeldtin ihmissuhde-elokuvassa on niin paljon kohdallaan, se voisi jopa olla lajinsa parhaita elokuvia vuosiin. Miksi oi miksi konventioita ihan virkistävästi haastava filmi pitää sitten lopettaa niin kliseisesti?

Ensinnäkin Friends with Kidsistä on virkistävän vaikea sanoa, mitä se on. Toisaalta se on romanttinen komedia, toisaalta Hollywood-tuotokseksi sangen rohkea tutkielma perheestä ja parisuhteesta. Se on myös elokuva ystävyydestä, ennen kaikkea pariskuntien välisestä sekä miehen ja naisen välisestä. Siinä puhutaan ronskeja ja istutaan paskalla, vaikka kohdeyleisö on ennemmin yli kuin alle kolmikymppistä.

Niin että ottaahan se pikkaisen edes päähän, että elokuvan keskeisin tarinalinja saa loppukohtauksissa kerta kaikkiaan lattean lopun. Loppu ei tietenkään ole koko elokuva, eikä se elämystä mitenkään pilaa, mutta silti.

Näyttelijänä paremmin tunnetun Westfeldtin itsensä kirjoittama esikoisohjaus kertoo muutamasta pariskunnasta muutaman vuoden aikajänteellä. Keskeisin pari ei oikeastaan ole pari; Jason (Adam Scott) ja Julie (Westfeldt) ovat sydänystävykset, mutta rakkautta kumpikin etsii taholtaan, tai Jason oikeastaan etsii ja saa lähinnä vain seksiä.Ystävykset haaveilevat silti vanhemmuudesta, ja kas. Jospa sen lapsen hankkisi kuitenkin yhdessä, vaikka ei sen kummemmin heilastella haluaisikaan? Ei muuta kuin humalaisesta tuumasta toimeen.

Juu, uskottavuuden rajoja venytetään, mutta elokuva kyllä singotaan kertaheitolla astetta kiinnostavampiin sfääreihin.  Friends with Kids on parhaimmillaan ja kärjistykset herkullisimmillaan kun Jasonin ja Julien lähipiirille alkaa selvitä näiden projektin luonne. Ystävysten villi ja huoleton uus-uusvanhemmuus asetetaan hauskaan kontrastiin kaikesta leffan alkukohtausten rennon charmikkaasta sosiaalisesta elämästä arkiseen lapsirumbaansa vieraantuneiden tuttavapariskuntien kanssa. Jasonin ja Julien tietty vastuuttomuus palautetaan kyllä paikalleen loppupuolen hiihtoretkellä, kun Ben (Jon Hamm, ohjaajan mies ja Mad Menin Don Draper, siis) pitää näille illallispöydässä pysäyttävän raivomonologinsa – mutta siinäkin on kyse enemmän Benin omasta hitaasta ja varmasta alkoholisoitumisesta, katkeruudesta ja elämänpettymyksestä.

Friends with Kidsin perimmäisin aihe on siis ihmissuhteiden kehittyminen, se millaisia niistä ajan kuluessa tulee. Siksi leuka tosiaan loksahtaa lopussa vähän väärällä tavalla kun kaiken ratkaisevana onnellisena loppuna tarjotaan – uutta romanssia.

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi