Kondomikirja

"Kondomikirja nostaa esille myös yksityisemmät kokemukset kortongista: ostamisen vaikeuden, käytön hankaluuden ja neuvottelut ehkäisyn käyttämisestä."

Tiia ja Petja Aarnipuu: Kondomikirja (Into, 2012)

 ★★★★☆ 

Pieni mutta perusteellinen tietoteos tarjoaa valistusta ja nostalgiaa kondomin ystäville.

Kondomikirjan voisi kuvitella olevan ns. kahvipöytäkirja, sukua joskus teini-iässä lahjaksi saamalleni Peniskirjalle, jonka erikoisuutena on nelisivuisen keskiaukeaman huikea peniskavalkadi.

Sen sijaan Tiia ja Petja Aarnipuun kooltaan vaatimaton kirjanen onkin ansiokas tietoteos ja kunnianpalautus tälle ehkäisyvälineistä jaloimmalle. Kondomin varhainen historia käsitellään ytimekkäästi ja enemmän palstatilaa saa kirjan ydinaines: ehkäisyvälineen lanseeraaminen Suomessa ja sitä seurannut yhteiskunnallinen keskustelu.

Mukana on haastatteluja niin asiantuntijoilta kuin yksityishenkilöiltäkin. Kirjan kiehtovana kuvituksena toimivat muun muassa vanhat valistusjulisteet ja kondomimainokset – 90-luvun lapsikin saattaa joutua nostalgian aallon pyyhkäisemäksi, kun muistelee kirjan äärellä paikallisjunissa näkemiään kumiukkokuvia.

Lähes jokaisella kirjan sivulla ajatus on vaarassa lähteä harhailemaan, kun kortsun kautta käsitellään niin muutokset seksuaalivähemmistöjen asemassa kuin vaihtelut seksuaalikasvatuksen painotuksissakin. Teoksessa teemat pysyvät kuitenkin hyvin kasassa ja tärkeät sivujuonteet on tiivistetty olennaiseen.

Kondomikirja nostaa esille myös yksityisemmät kokemukset kortongista: ostamisen vaikeuden, käytön hankaluuden ja neuvottelut ehkäisyn käyttämisestä. Jopa lukijalle, joka päätti joskus haluavansa olla isona kondomitäti (tiedättehän, sellainen joka paasaa teineille kumin käytön kivuudesta), kirja tarjoaa uutta pureskeltavaa sekä tietenkin aseita taisteluun kumisen kaverimme puolesta. Kirjaa voikin suositella kaikille kortsufiilistelijöille ja etenkin niille, joiden mielestä kumi on vain välteltävä paha.

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi