main_salonki

Kosmetiikan
listat ja luokitukset.
Osa 1: INCI-lista

Juttusarjassa haetaan selvyyttä kosmetiikan listoihin ja luokituksiin.

Valokuva ja kuvankäsittely: Eva-Liisa Orupõld

INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) – lista on luettelo kosmetiikkatuotteen sisältämistä ainesosista. Kyseessä on juuri se pitkä, vieraista sanoista koostuva luettelo, joka löytyy useimman kosmetiikkapurkin takapuolelta. INCI-listassa ensimmäisenä ovat ainesosat, joita tuote sisältää eniten. Värit merkitään CI-lyhenteellä, jonka perässä on värin numerokoodi.

Ohessa muutamia yleisiä kosmetiikassa käytettyjä ainesosia:

Aqua (vesi) = liuotin – kosteuttaa
Alcohol denat. (denaturoitu alkoholi) = liuotin
Dimethicone (silikonijohdannainen) = ihoa hoitava / suojaava aine
Parfum, Aroma = hajuste
Cetearyl alcohol = emulgaattori
Sodium laureth sulfate (natriumlauryylisulfaatti) = puhdistava, pinta-aktiivinen ja vaahtoava aine
Canola oil (rapsiöljy) = ihoa hoitava ja pehmittävä aine
Propylene glycol (propyleeniglykoli) = kosteuttava aine, liuotin
Benzoic acid (bentsoehappo) = säilöntäaine
Methylparaben (metyyliparabeeni) = säilöntäaine
Collagen/Kollageeni = ikääntymistä ehkäisevä, kiinteyttävä ainesosa. Saadaan eläinten nahasta tai jänteistä, mutta voidaan valmistaa myös kemiallisesti.
Keratiini = proteiini, jota on eläinten sarvissa, sorkissa ja höyhenissä. Käytetään shampoissa ja hiustenhoitoaineissa korjaavana ainesosana.
Elastiini = Joustavuutta lisäävä ainesosa, jota saadaan joko kasveista tai nisäkkäistä.

Sekä luonnonkosmetiikassakin yleiset:

Cera alba, beeswax (mehiläisvaha),
Mel (hunaja)
Lanoline (lanoliini).Lampaan villasta saatavaa rasvaa

Parabeenien ja mineraaliöljyjen haitallisuudesta on puhuttu paljon. On kuitenkin muistettava, että Suomessa kaikki kosmetiikka tutkitaan erittäin hyvin ennen kuin tuote pääsee myyntiin asti. Parabeenit ovat yksi siedetyimmistä eli vähiten allergisoivista ainesosista. Parabeeneja käytetään kosmetiikassa useimmiten säilöntäaineina. Mineraaliöljyt taas ovat erittäin puhdistettua ainetta ja niitä on tuotteissa erittäin pieniä määriä. Mineraaliöljyä käytetään tuotteissa kosteuttajana. Mikäli tuote sisältää mineraaliöljyä paljon, saattaa epäpuhtauksiin taipuva iho tukkeutua, mikä ilmenee mustapäinä.

Lisätietoa kosmetiikan sanaviidakossa selviämiseen:
http://www.incihaku.fi/

Kommentoi