Soul-siskot

"Soul-siskot onnistuu pumppaamaan luurankomaiseen tarinaansa lihasta yksinkertaisesti musiikin riemun kuvauksena."

(Joyful Noise, USA 2012)
O: Todd Graff
N: Queen Latifah, Dolly Parton, Keke Palmer, Jeremy Jordan
K7
Ensi-ilta 22.6.2012

 ★★★☆☆ 

Queen Latifah ja Dolly Parton samassa kirkkokuorossa. Joskus 90-luvulla ei olisi uskonut. Ei kyynikoille.

Jossain Georgian takamailla sijaitsevan pikkukaupungin seurakunnan kirkkokuoron johtaja (Kris Kristofferson ensimmäisen minuutin roolissa!) ottaa ja kuolee. Valtakunnalliseen kirkkokuorojen tv-spektaakkeli-finaali-kilpailuun pitäisi silti tähdätä. Valmistautumista sotkee entisestään kuoron johtajuuden perivän perinteisempään gospel-lauluun uskovan Vi Rosen (Queen Latifah) ja rohkeampiin pop-sävyihin taipuvaisemman G.G:n (Dolly Parton) skisma.

Tärkeässä, ei lainkaan vähemmän arvattavassa sivujuonessa päähenkilöiden jälkikasvut tahtovat heilastella keskenään, mikä taas ei ole kovinkaan sopivaa.

Juoni puksuttaa kohti suurta finaalia niin kuin arvata saattaa. Miksi oi miksi Soul-siskot siis on ihan viihdyttävä ajanvietepätkä, te kysytte? No, Todd Grafin kuoroharjoitusjaksoilla juhliva ohjaus on malliesimerkki siitä, miten käsikirjoitusoppaisiinsa hirttätyneissä Hollywood-leffoissakaan ei aina kannata takertua siihen juoneen, tarinaan. Itse asiassa usein nimenomaan niissä ei kannata.

Soul-siskot onnistuu pumppaamaan luurankomaiseen tarinaansa lihasta yksinkertaisesti musiikin riemun kuvauksena. Etelävaltioiden tunnustuksellinen soul-hurmos-gospel-uskonnollisuus on täällä Pohjolassa vähän vierasta, mutta sepä ei leffan musiikkijaksojen elämäniloa todistaessa juuri haittaa.

Elokuva on oppitunti ainakin kahdesta amerikkalaisen perinnemusiikin perustavanlaatuisesta ominaisuudesta. Ensinnäkin, tämä tosiaan on sielun ja sydämen musiikkia. Laulaessa ja laulun ajaksi kaikki ristiriidat lakkaavat olemasta. Yhteisö hitsautuu yhteisöksi, viha ja kiukku unohtuvat. Toiseksi, melkein kaikki populaarimusiikki johtaa tähän syvän etelän kirkkomusiikkiin.  Eli kaikki populaarimusiikki on perustavalla tavalla yhtä. Tämä laulun gospel välittyy valkokankaalta – melkein, ajoittain ja jonkin verran. Ihan täysillä käännyttääkseen Soul-siskot on liian sokerinen ja pikkukaupungin pikku hassuuksien kuvauksessaan liian laskelmoitu.

 

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi