Sylvin Spotify-lista
Musiikkiluokka

"Suurin osa rokkareista toteuttaa 'too cool for school and too dumb to get a job' –asennetta."

Koulu on paskaa silloin, kun siellä pitää käydä. Jälkeenpäin se on kultaista aikaa. 

Samalla, kun nuoriso hoilaa kaduilla Alice Cooperia kesäloman kunniaksi, vanhempi väki vielä herkistelee Suvivirren äärellä. Kouluvuodet kun ovat nostalgiarillien läpi sitä viatonta ja vaivatonta aikaa. Silloin maailma vaikutti avoimelta ja kaikki mahdolliselta.

Rockmusiikissa kouluun on ainakin kaksi suhtautumistapaa. On niitä, jotka muistelevat lämmöllä (tai ironialla) koulunsa lauluja, tansseja ja sitä school spiritiä, jota lukioleffojen futismatseissa näkee.

Suurin osa rokkareista kuitenkin toteuttaa ”too cool for school and too dumb to get a job” –asennetta. Jos tosielämässä koulun keskeyttäminen ei ole välttämättä erityisen hohdokasta, rockissa se on uhmakas kannanotto, keskisormi yhteiskunnan säännöille.

Kouluja on tietenkin monenlaisia. Bändihistorioita lukiessa vaikuttaa siltä, että taidekoulut ovat lähinnä alustoja musiikillisille kokeiluille. Toiset taas kehuvat kasvaneensa katujen ja elämän koulussa. Ja monelle koulutus tuntuu tarkoittavan sitä seksuaalista sorttia. Opettajilta halutaan riisua auktoriteetin mukana myös vaatteet.

Vaikka enemmän high school –biiseissä muistellaan nuoruuden suloja. On niitäkin rokkikukkoja ja -kanoja, joiden lihalliset muistot lukionuorista sijoittuvat ainakin biisien mukaan omille aikuisvuosille.

Mutta ei rokki pelkästään oppimattomien seksipetojen musiikkia ole. Descendents juhlisti laulajansa opiskelupaikkaa nimeämällä esikoisälppynsä Milo goes to Collegeksi. Bad Religionin laulaja Greg Graffin – nykyisin tohtori Greg Graffin – luennoi 1990-luvulla Provinssirockissa soittaessaan yleisölle havupuista. Nykyään mies luennoi UCLA:ssa.
 

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi