Get the Gringo

"Vauhdin laannuttua mielenkiinnon pitää yllä ympäristö, meksikolaisvankila, joka muistuttaa kertojan mukaan 'räkäistä ostoskeskusta'."

(USA 2012)
O: Adrian Grunberg
N: Mel Gibson, Dolores Heredia, Bob Gunton, Peter Stormare, Kevin Hernandez
K16
Ensi-ilta 13.7.2012

 ★★★½☆ 

Mel Gibson on heittäytynyt poliittisesti epäkorrektiksi roistoksi ennenkin, mutta nyt hän tekee sen elokuvassa.

On aina ilo nähdä, kun näyttelijä löytää paikkansa. Kun Tom Cruise hyppää toimintasankarin roolista itsekeskeiseksi testosteroniguruksi (Magnolia) tai kun prostituoidun sylistä aikanaan kärähtänyt Hugh Grant ymmärtää vihdoin hylätä romanttisena prinssinä patsastelun ja astuu sitoutumishaluttoman kulutusmaanikon (Poika) tai viihdemaailman has-beenin rooliin (Sävel ja sanat).

Mel Gibsonin roolituksessa on tehty sama oivallus Get the Gringo -elokuvassa. Julkisuuskuvaltaan epämiellyttävä näyttelijä sopii passelisti moraaliltaan ailahtelevan ammattirikollisen osaan. Katsoja voi sekä nauttia miehen ahdingosta että ihailla itsepintaista tapaa, jolla tämä tyrmäyksen jälkeenkin nousee takaisin jaloilleen.

Roolitusoivallus lienee Gibsonin omaa ansiota. Hän kun on elokuvan yksi käsikirjoittaja. Loput tiimistä (käsikirjoittaja-ohjaaja Adrien Grunberg ja käsikirjoittaja-tuottaja Stacy Perskie) ovat toimineet Gibsonin apulaisohjaajina Apocalyptossa sekä olleet myös näyttelijän tähdittämän Pimeyden ytimessä -jännärin työryhmässä.

Tarina alkaa vauhdilla. Kertojana toimiva mies (Gibson) kaahaa pellepuvussa autolla kohti Meksikon rajaa. Auton takapenkillä on rikostoveri, kuoleva pelle, sekä läjäpäin rahaa. Pieleen mennyt ryöstökeikka päätyy nippa nappa Meksikon puolelle, kun kuski rojauttaa ajopelinsä aidan läpi.

Voice-over-kerronnan tökerön sutkit sutkautukset peittyvät onneksi vauhtiin. Ja vauhdin laannuttua mielenkiinnon pitää yllä ympäristö, meksikolaisvankila, joka muistuttaa kertojan mukaan ”räkäistä ostoskeskusta”. Tatuoinnit, huumeet ja ihmiselimet ovat kauppatavaraa. Laitosta johtaa vain näennäisesti ulkopuolinen taho, todellisuudessa se on rikollispomo Javin (Daniel Giménez Cacho) käsissä.

Toimintakomedian keskeisin suhde on jenkkirikollisen ja 9-vuotiaan pojan (Kevin Hernandez) välillä. Hahmojen tutustuminen myös muuttaa elokuvan sävyä pimeästä valoisampaan, mikä on lähes harmillista, sillä siihen saakka Get the Gringo on nykyisessä valtavirtaelokuvassa poikkeuksellisen likainen rikolliskuvaus.

Vaikka muutaman lämpimän ihmissuhteen mukana menetetään hiukan yllättävyydessään ilahduttavaa tummaa sävyä, jaksaa tarina viedä odottamattomiin suuntiin vielä sen jälkeenkin. Elokuva ei ole kaikkein iskevin toimintapala tai veijarimaisin roistokomedia koskaan, mutta siinä on tarpeeksi oivallusta. Ja niistä suurin lienee Gibsonin tahriintuneen imagon käyttäminen hahmon polttoaineena.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi