Ja saapuu oikea yö

"Käsikirjoitus kompastuu Sakarin hahmon huutavaan uskottavuusvajeeseen."

(Suomi 2012)
O: Jyri Kähönen
N: Jarkko Niemi, Jemina Sillanpää, Martti Suosalo
K16
Ensi-ilta 13.7.2012

 ★★☆☆☆ 

Tunnelmallisehko trilleri kompastuu epäuskottavuuteensa.

Esikoisohjaaja Jyri Kähösen psykologisessa trillerissä on paljon hyvää, sanotaan se heti näin alkuun. Ensimmäinen kohtaus on rohkean yksinkertaisessa symboliikassaan vahva, ja antaa hyvin suuntaa koko elokuvalle. Sakari (Jarkko Niemi) kosii Veeraansa (Jemina Sillanpää) Linnanmäen vuoristoradassa. Ja sitten mennään.

Kehuttava on myös ohjaajan taitoa rakentaa tunnelmallisia, tiiviitä kohtauksia. Nykyjännäreiden halpa tapa säikytellä kovilla äkkinäisillä äänillä puuttuu Kähösen elokuvasta kokonaan. Tilalle on rakenneltu ja osittain saavutettukin suspensea, henkilöiden motiivien ja seuraavien tekojen ajoittain kihelmöivääkin arvailua.

Mutta silti Ja saapuu oikea yö on epäonnistunut elokuva. Niin ikään ensikertalaisen Tuomas Parviaisen käsikirjoitus kompastuu Sakarin hahmon huutavaan uskottavuusvajeeseen.

Leffan juju paljastuu heti kosinnan jälkeen. Veera kertoo aamiaisella, muka vitsinä, toivovansa Sakarin apua isänsä tappamisessa. Se ei tietenkään ole vitsi. Isä (Martti Suosalo) on Veeran raivostuttavan epämääräisten vihjailujen mukaan tehnyt tytön lapsuudessa jotakin kamalaa.

Sakari on tasapainoisen oloinen kaveri, eikä tietenkään moisesta hulluudesta innostu. Hän alkaa kuitenkin selvitellä Veeran menneisyyttä ja etsii isän käsiinsä. Mikään Sakarin hahmon tavallisessa vakaudessa ei perustele sitä, miten hän melko pian alkaa kuin alkaakin luisua mukaan Veeran suunnitelmaan.

Häntä ei esitetä sellaisena mielenterveyskeissinä kuin Sillanpään erinomaisesti näyttelemä hysteerinen Veera. Parin rakkauskaan ei totisesti säkenöi sellaista mustaa intohimoa, joka voisi jotenkin perustella Sakarin käytöksen, pikemminkin se muuttuu heti alun jälkeen ahdistuneeksi kyräilyksi. Sakariin henkilöhahmona on yksinkertaisesti mahdoton uskoa.

Ja siitä lähtien leffa onkin heikoilla jäillä, ja aika yhdentekevää huttua.

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi