Matkalla

"Kapinallisiksi itsensä kokevat runoilijat ja hulttiot eivät koskaan pääse käsiksi yhteiskunnan todellisiin ongelmiin."

(On the Road, Ranska/USA/Englanti/Brasilia 2012)
O: Walter Salles
N: Garrett Hedlund, Sam Riley, Kirsten Dunst, Viggo Mortensen
K16
Ensi-ilta 27.7.2012

 ★★½☆☆ 

Kerouacin kulttiromaanin filmatisointi jää valjuksi kertomukseksi filosofisia höpöttävistä nuorista.

Beat-mies Jack Kerouac on ollut monen sukupolven kulttikirjailija, jonka nimiin vannotaan yhä uudestaan ja uudestaan. Alituista vapautta korostavan elämäntavan profeetta on kelvannut niin jazz-diggareille kuin grungerokkareille, 60–70-luvun hipeistä puhumattakaan.

Machoihanteista kiinni pitänyt Kerouac itse inhosi hippejä ja inhoaisi varmasti myös nykyisiä hipstereitä fikseineen ja pipoineen, vaikka moni hipsterien käyttämistä tunnusmerkeistä onkin peräisin 50-luvun kovinta jazz-buumia eläneeltä Kerouacilta.

Kerouacin tajunnanvirtaproosa ei taivu helposti valkokankaalle. Aiemmin ainoa pitkä Kerouac-filmatisointi on ollut maineettomaksi jäänyt Hollywood-vetistys Vihaiset nuoret eli The Subterraneans (1960; romaanin suomennos on nimeltään Maanalaiset).

Francis Ford Coppolan pitkään hellimä hanke kuvata Kerouacin tunnetuin romaani Matkalla (1957) on viimeinkin toteutunut Walter Sallesin ohjauksena, Coppolan hääriessä taustalla tuottajana. Sallesilla onkin tuntua aineistoon, onhan hän aiemmin ohjannut Moottoripyöräpäiväkirjat Che Guevaran muistiinpanojen pohjalta – siinä toinen sukupolvesta toiseen kestävä kulttuurinen ikoni.

Matkalla on kertomus kirjailija Sal Paradisesta (Sam Riley) ja tämän kavereista, joille tavanomainen porvarillinen elämä kaupunkien ahdistuksessa ei riitä. Salin kaveri Dean Moriarty, joka on viettänyt suuren osan elämästään vankilassa kirjoja lukien, etsii juoppoa isäänsä Denverin kaduilta. Välillä käydään Kaliforniassa, New Orleansissa ja Keskilännen tasangoillakin.

Sal Paradise on Kerouacin omakuva, Moriarty on todellisuudessakin sekopäänä tunnettu Neal Cassady, hento runoilija Carlo Marx taas Allen Ginsberg.

Salles ja käsikirjoittaja Jose Rivera korostavat tarkoituksella Dean Moriartyn antisosiaalista luonnetta. Vastuuton hulttio saa paljon anteeksi hymyllään ja kropallaan, mutta katsojan on välillä vaikea uskoa muiden henkilöiden sinisilmäisyyteen.

Asioiden monimutkaisuutta korostaa se, että ainoa, joka puhuu järjen sanoja, on Viggo Mortensenin tulkitsema Bull Lee (eli William S. Burroughs), joka Moriartyn vastuuttomuutta moitittuaan esittelee Salille ja Deanille järjettömän laitteensa orgoniakkumulaattorin. Sen pitäisi kuulemma nostaa mieskuntoa ja muutenkin pitää sairaudet loitolla, eritoten syövän. (Todellisuudessakin Burroughsilla oli vastaava laite, mikä tekee kohtauksesta vielä absurdimman.)

Elokuva myös nostaa esille Salin ja Deanin suhteen homoseksuaalisuuden. Romaanissa se on enemmänkin pelkkää homososiaalisuutta, jossa erotiikalla ei ole sijaa. Dean Moriartya esittävän Garrett Hedlundin timmin vartalon esittely korostaa kuitenkin välittömästi hahmon eroottisuutta, jota katsojien on vaikea torjua.

Elokuva alleviivaa näin ambivalenttia suhdetta henkilöihinsä: heidät kuvataan yhtaikaa rasittaviksi ja rakastettaviksi. Katsojan tehtävä on päättää, miten heihin suhtautuu. Sekavia höpisevistä tyypeistä tulevat valitettavasti mieleen kamalimmat baarien syvämietteiset filosofinuoret. Heitot ”sen” löytämisestä ovat varmasti tuntuneet raikkailta vielä 50-luvulla.

Ehkä juuri tämän ambivalenssin takia Matkalla jää lopultakin hiukan väljähtäneen oloiseksi. Dramaattisesti löysästä elokuvasta puuttuvat yksittäiset huippukohdat eikä lopetuskaan, jossa Sal Paradise lopulta löytää inspiraationsa, tunnu paljon miltään.

Henkilöiden rasittavuus myös korostaa sitä, että kapinallisiksi itsensä kokevat runoilijat ja hulttiot eivät koskaan pääse käsiksi yhteiskunnan todellisiin ongelmiin. Yksi elokuvan mieleenjäävimpiä kohtauksia sijoittuu puuvillapelloille, joilla Sal Paradise työskentelee yhden kesän surkealla palkalla ja kokee elokuvan ehkä ainoan tyydyttävän romanssin.

Ehkä hänen olisi kannattanut jäädä pelloille ja ruveta ay-aktiiviksi.

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , , , ,

Kommentoi