Reilua ja luomua automaatista

"Haluamme sekä valikoiman että hintojen olevan sellaisia, että tuotteita haluaa ostaa muutenkin kuin aatteen palosta."

Reilua ja terveellistä ruokaa suosivien ei tarvitse enää väistellä välipala-automaatteja.

Nälkä on niin, että näköä haittaa, mutta läheltä löytyy ainoastaan välipala-automaatti täynnä sipsejä, karkkeja ja kokista. Hankalaksi menee, jos nälkänsä haluaisi tyydyttää reilulla, luonnonmukaisesti tuotetulla ja terveellisellä huikopalalla.

Tilanteeseen on luvassa parannus, kun uudet välipala-automaatit saapuvat Suomeen. Nimensä mukaisesti Reilumaatti on täytetty Reilun kaupan tuotteilla ja Luomumaatti luomulla.

”Annamme vaihtoehdon niille, joita kiinnostaa vastuullinen kuluttaminen ja luomutuotanto”, kertoo Vihreän Agentin toiminnanjohtaja Markku Ahtola.

Vihreä agentti Oy keksi automaatit, jollaisia ei löydy juuri mistään muualta.

”Englannissa on kuulemma menossa Reilun kaupan tuotteiden automaattiprojekti. Luulimme olevamme ensimmäisiä maailmassa, mutta tähän meni kaksi vuotta ja sillä aikaa idea levisi”, toiminnanjohtaja Markku Ahtola kertoo.

Idea syntyi, kun Korkeasaaren ravintoloista vastaavassa Vihreässä agentissa pähkäiltiin, miten Reilun kaupan tuotteiden valikoimaa saisi paremmin esille. Ensimmäiset automaatit saapuvat näinä päivinä Korkeasaareen, jonka ravintolat ovat muutoinkin kunnostautuneet Reilun ja lähiruuan suhteen.

Vihreä agentti on itse valinnut automaatissa myytävät tuotteet.

”Reilumaatissa on sekä omiamme että muiden tuotteita, esimerkkeinä vaikkapa appelsiinimehu, pähkinähedelmäsekoitukset, tumma suklaa ja kylmä kaakaojuoma. Osa tuotteista on sekä Reilun kaupan että luomutuotteita, joten ne voivat olla kummassakin automaatissa.”

Luomumaattiin Ahtola toivoo mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita. Tällä hetkellä niitä ei kuitenkaan ole riittävästi tarjolla automaatteihin sopivassa pakkauskoossa.

”Toivottavasti kotimaiset tuottajat innostuvat asiasta ja saamme lisää vaikkapa marjatuotteita tai hedelmiä.”

Vihreä agentti ei ole vielä ollut yhteydessä työpaikkoihin, kouluihin ja muihin mahdollisiin asiakkaisiin. Myyntityö käynnistyy alkusyksystä, mutta asiasta jo kuulleet ovat ilahtuneet ajatuksesta.

”Luomumaatissa meillä on valittavana sisällöksi myös erittäin terveellinen vaihtoehto. Se voisi korvata esimerkiksi koulun karkkiautomaatin.”

Ovatko välipalat kalliimpia kuin perinteisessä automaatissa?

”Hinnoittelu on vielä hieman auki. Pyrimme pitämään hinnat kohtuullisina, mutta tietysti pienemmät sarjat ja erikoistuotteet ovat kalliimpia tuottaa kuin perinteiset limsat ja karkkipussit. Haluamme kuitenkin sekä valikoiman että hintojen olevan sellaisia, että tuotteita haluaa ostaa muutenkin kuin aatteen palosta”, Ahtola korostaa.

Suomen automaattimarkkinoita hallitsee tällä hetkellä kansainvälinen automaattiyritys Selecta.

”Me olemme erittäin pieni tekijä heidän rinnallaan, mutta toivomme löytävämme kohderyhmämme.”

Ajatuksena on aluksi kokeilla, millaisen vastaanoton automaatit saavat. Loppuvuodesta olisi tarkoitus löytää niille hyviä sijoituspaikkoja.

”Toivottavasti vastaanotto on suopea. Etenemme varovasti ja katsomme, kuinka käy. Vasta nyt tarjontaa on sekä Reilun kaupan että luomun puolella niin paljon, että tällaisia kokonaisuuksia ja automaatteja saa luotua”, Ahtola pohtii.

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi