Vieraskentän voittaja:
Planningtorock
Kuudennen aistin
hikisessä yössä

"Planningtorockin musiikissa sekoittuvat Twin Peaks, kasari-rikossarjojen kaikuiset rummut, ysäri-angsti, Berliinin klubit ja videotaide"

Kuva: Ilkka Vuorinen, Kuudes aisti

 ★★★★★ 

Kun Kuudennen linjan sisäpihan mukulakiviä on kävellyt korkokengissä heinäkuisena hellepäivinä ylös ja alas seitsemän tunnin ajan ja sen jälkeen siirtyy täyteen ahdettuun Kuudenteen linjaan, jossa tunnelma on kuuma, hikinen, päkiöitä pakottava ja gin tonicin vaativa – ihan vain jotta voisi seistä vielä hetken – tuntuu siltä, että mikään ei voi varmistaa seuraavan tunnin ajan tanssilattialla oloa.

Kuudenteen linjaan on täytynyt ahtautua, koska on lauantai, Kuudennen aistin toinen päivä, ja kello on pian 1:00 yöllä. Tasalta täällä aloittaa Berliinistä Kallioon lentänyt Planningtorock.

Artistista tiedetään etukäteen se, että kyseessä on alkujaan brittiläinen, nykyään Berliinissä asuva muusikko ja tuottaja Janine Rostron. Häneltä löytyy YouTubesta joitakin videoita, Planningtorock playlist on kuitenkin pääasiassa The Knifen täyttämä. Pienen selvittelyn jälkeen paljastuu, että Planningtorock on sekaantunut The Knifeen yhtyeen Darwin-oopperan, Tomorrow, In a Year, yhteydessä.

Tässä on tarpeeksi vihjeitä. Tunkkaiselle Kutoselle kannattaa raahautua.

Pian keikan alkamisen jälkeen selviää, että Planningtorock onnistuu potkaisemaan alavatsaan. Ja pitämään tanssilattialla kokonaisen 60 minuuttia. Korkokengissä tai ilman.

Lavalla on kaksi naista: Rostron yhdessä DJ:nsä kanssa.

Lavan takaosan screeneille on heijastettu Planningtorockin androgyyni lavahahmo: Nainen, joka näyttää amismieheltä lippiksineen, tummine vaatteineen ja sekaisine hiuksineen. Nenänvarteen on kiinnitetty ylimääräinen nivel tai kyhmy. Syntyy vaikutelma miesnaisesta, itsensä rumentaneesta ihmisestä, queeristä, seksistä jota ei tarvitse selittää.

Ja se musiikki.

Planningtorockin musiikissa sekoittuvat Twin Peaks, kasari-rikossarjojen kaikuiset rummut, ysäri-angsti, Berliinin klubit ja videotaide.

Sellainen videotaide, jossa auton konepellin päällä tanssitaan hitaasti kiemurrellen tuulipuku päällä ja naamari kasvoilla.

Helsingistä on puhuttu viime aikoina uutena Berliininä. Se on tietysti liioittelua.

Berliiniä Helsingistä ei tule ennen kuin edes pieni osa kaupungista päästetään kesannolle.

Vaikka Kuudennen aistin parasta antia on ehdottomasti kotimaisten artistien runsaus ja siitä syntyvä kotoisuus, Planningtorock onnistuu nousemaan tilanteen tasalle ja voittamaan yleisön puolelleen.

Tätä kannattaa seurata. Vaikka sinne Berliiniin asti.

 

LUE LISÄÄ

,

Kommentoi