Käräjävuorentie

" Leffa ei oikein tunnu dramaattisimpina hetkinäkään miltään, sillä kerronan voima on jo ehtinyt hukkua hitaaseen haahuiluun."

(Suomi, 2012)
O: Essi Mitronen ja Anna Peräaho
N: Miska Kajanus, Marjut Maristo, Ritva Hakala, Seppo Kovisto, Severi Saarinen, Teemu Kettula
K7
Ensi-ilta 31.8.2012

 ★★☆☆☆ 

Talkootyöllä toteutettu kokoillanelokuva on kunnioitettava hanke, vaikkei juttu ihan siivilleen nousekaan.

Indie-elokuvaksi tavataan Suomessa nimittää elokuvia, jotka ovat syntyneet ilman Elokuvasäätiön ja tv-kanavien rahoitusta.

Essi Mitrosen ja Anna Peräahon ohjaama, kokonaan talkoovoimin tehty Käräjävuorentie on siitä harvinainen Suomi-indie, että se on saatu puskettua pieneen valkokangaslevitykseen. Hatunnoston ja arvostuksen arvoinen suoritus.

Helsinkiläinen musatoimittaja Samu (Miska Kajanus) lähtee juttukeikalle kotiseudulleen Pohjanmaalle. Henkilökuvaa pitäisi tehdä salaperäisesti tähteydestä luomuviljelyyn vetäytyneestä uusiskelmätähti Suvi Koskisesta (Marjut Maristo), mutta lähentyminen etäiseksi jääneen suvun kanssakaan ei taida olla vältettävissä, nyt kun Samun äitikin on juuri kuollut. Eikä vältettävissä taida olla lähentyminen Suvinkaan kanssa.

Käräjävuorentie pyrkii kysymään isoja kysymyksiä skandaalijournalismista, läheisyydestä, rakkaudesta, sukulaisuudesta, kaiken kaikkiaan sydämestä. Ihan toimivaa elokuvaa aiheista ei synny.

Parhaansa tekevää, mutta totta kai taidoiltaan epätasaista näyttelijäkaartia ei käy moittiminen, vaikka moni sivuroolien tekijöistä onkin roolitettu hiukan hassun ja epäuskottavan tuntuisesti. Raskainta Käräjävuorentiessä on kerronnan laahaavuus. Sekä yksittäiset kohtaukset että elokuva kokonaisuutena laahustavat yhtä päämäärätiedottomasti kuin ärsyttävän nahjusmainen Samukin. Leffa ei oikein tunnu dramaattisimpina hetkinäkään miltään, sillä kerronan voima on jo ehtinyt hukkua hitaaseen haahuiluun. Asiaa ei auta ”Suvi Koskisen” tai muiden ääniraidalla kuultavien artistien tukkoinen radioiskelmärock.

Hetkittäin Käräjävuorentiestä silti haluaa pitää, paljonkin. On kivaa, että tällaista aika pienistä ja tavallisista ihmisistä kertovaa elokuvaa tehdään, ja päähenkilöiden aidontuntuisuus onkin nostettava leffan vahvuudeksi.

 

 

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi