Madonna
Helsingin Olympiastadion
12.8.2012

"Madonna antaa rohkeasti piut paut sille, että kaikkien vanhenevien naisten pitäisi luopua tyttömäisyydestä ja seksikkyydestä ja olla sen sijaan hillityn arvokkaita."

 ★★★★½ 

Madonna ei tyytynyt stadionilla vanhoihin hitteihin.

Yleisö jaksaa odottaa rakasta diivaa, vaikka alkaakin käydä kärsimättömäksi. Madonnan konsertin piti alkaa puoli yhdeksältä, mutta se käynnistyi vasta vähän yli kymmeneltä. Katsomossa olleet 43 000 ihmistä repesivät riemuun kun valot viimein sammuivat stadionilta. Onneksi Madonna ei vetänyt tynkäkonserttia ja lopettanut yhdeltätoista niin kuin alun perin piti, vaan esitys kesti lähes kaksi tuntia.

Valtavassa katsomossa oli vaikuttava tunnelma. Toisin kuin Jätkäsaaren 85 000 ihmisen seisomakonsertissa kesällä 2009, olympiastadionin istumapaikoilta näki koko muun yleisön penkeillä ja kentällä.

Lämmittelijänä oli ollut Madonnan edellisen Suomen konsertin tavoin dj. Puoli kahdeksalta aloittanut 35-vuotias ranskalainen Martin Solveig soitti elektronista musiikkia, ja nyt myös Madonnan kappaleita. Dj lämmittelijänä oli hieman laimea veto, ja itse en edes nähnyt dj:n esitystä koska olin vielä sen aikaa aidatulla anniskelualueella stadionin ulkopuolella.

Vaikka Madonna jos kuka voisi vetää pitkän konsertin vanhoilla hiteillään vuosikymmenien ajalta, hän otti mukaan seitsemän kappaletta maaliskuussa julkaistulta MDNA-levyltään. Konsertin alussa kuultiin Madonnan laulamana lainana myös nuoremman pop-tähden Rihannan kappale Revolver.

Ennen esityksen alkua lavan katossa killui suurelta itämaiselta lampulta näyttävä kultainen kupu, joka paljastui myöhemmin kirkonkelloksi. Show starttasi mystisissä ja tummasävyisissä tunnelmissa kun kirkonkellot soivat, lavalla liikkui huppupäisiä munkkeja ja kuului gregoriaanista kirkkolaulua. Madonna saapui lavalle itämaishenkisen huvimajan sisältä, jonka lasin hän löi rikki rynnäkkökiväärillä. Popin kuningatar oli verhoutunut mustaan kokopitkään huntuun ja kultaiseen kruunuun, mutta hunnun alta paljastui tiukka musta asu. Munkkien punaisten kaapujen alta kuoriutui lihaksikkaita miestanssijoita, joiden paljaita ylävartaloita koristivat vain isot ristikorut.

Kantava aihe Madonnan showssa olivat jälleen uskonnolliset viittaukset, ennen kaikkea kristinuskon symbolien kapinallinen käsittely. Uskonnollinen kuvasto ja seksikkyys ovat Madonnan esitysten kulmakivet: Toisin sanoen kaikenlainen konservatiivisuuden kyseenalaistaminen ja yleisön huomion herättely shokeeraamisella. Lavalla vilauttelustaan tunnettu Madonna näytti suomalaiselle yleisölle vain läpinäkyvien mustien sukkahousujen verhoamaa piukkaa peppuaan.

Uutta show’ssa oli aseiden ja väkivallan määrä. Konsertti oli jaettu osiin, joissa jokaisessa Madonnalla oli eri asu ja tyyli: Transgression (rikos), Prophecy (profetia), Masculin/Feminin (maskuliinisuus / feminiinisyys) ja Redemption (vapahdus). Edelliseen konserttiin verrattuna Madonna jutteli yleisölle enemmän. Etäisestä esiintymistyylistään kritisoitu popin kuningatar yritti nyt antaa faneilleen hieman lisää.

Esityksen alussa Gang Bangin aikana lavalla oli teatterimaisesti lavasteena motellihuone, jossa Madonna biisin sanoja kuvittaen ampui miesystävänsä. Motellin seinällä oli tietysti suuri risti, jota pitkin Madonna kipusi lavasteiden päälle. Mustissa korkokengissä Madonna säntäili lavalla ase kädessään kuin toimintaelokuvan sankaritar. Shown alkupuolen raaka sävy hätkähdytti kun screeneille heijastettiin Madonnan lavalle muka ampumien miesuhrien veret ja Madonna huusi ”Die bitch!”.

Yleisö lämpeni todella kun tähti lauloi vanhan hittinsä Express Yourself ja hyppeli lavalle pukeutuneena viattoman seksikkääksi cheerleaderiksi. Tämä tyyli oli täydellinen vastakohta konsertin alulle.

Raikkaasti punavalkoisissa vaatteissa tanssityttöjensä kanssa tanssinutta Madonnaa ei olisi ikinä uskonut viisikymppiseksi. Madonna on niin sporttisessa kunnossa ja iättömän näköinen, että toisin kuin voisi luulla, ei ole irvokasta, että hän on pukeutunut teini-ikäisten college-tyttöjen tavoin. Madonna antaa rohkeasti piut paut sille, että kaikkien vanhenevien naisten pitäisi luopua tyttömäisyydestä ja seksikkyydestä ja olla sen sijaan hillityn arvokkaita. Tyylin voi nähdä joko epätoivoisena tapana roikkua kiinni menetetyssä nuoruudessa tai kapinallisena tapana elää viisikymppisen elämää.

Queer-yleisöä hemmoteltiin Vogue -biisin aikana lesbisellä esityksellä. Madonna tuli lavalle maskuliinisessa puvussa kravatti kaulassaan ja metallisessa korsettihäkkyrässä, istutti polvelleen silkkiseen aluspaitaan pukeutuneen tanssitytön, taputteli muita tanssityttöjään ja suutelikin yhden tytöistä kanssa. Screenillä näkyi kuvia suutelevista mies- ja naispareista.

Myöhemmin illan aikana screenille heijastettiin kuvia nuorista yhdysvaltalaisista homopojista, jotka ovat homofobian takia joko tehneet itsemurhan tai jotka on surmattu.
Kun Madonna riisui paitansa ja käänsi yleisölle selkänsä, yleisö kurkotteli nähdäkseen mitä Madonnan selkään oli kirjoitettu. Kolme päivää aikaisemmin Pietarin konsertissa Madonnan selässä oli lukenut ”Pussy Riot”. Nyt hänen selkäänsä olit tussattu ”No Fear”, ja yleisö osoitti suosiotaan.

Housuissa ja rintaliiveissä Madonna esitti 1980-luvun alun hittinsä Like a Virgin yllättävästi hitaana valssina. Biletysbiisinä tunnettu kappale sai erilaisen, herkän ja vakavan tulkintansa.

Koskettavin kappale oli kuitenkin uudelta levyltä otettu kaihoisa rakkauslaulu Masterpiece, jonka aikana screeneille heijastettiin kohtauksia Madonnan ohjaamasta elokuvasta W.E. (2011), joka kertoo Wallis Simpsonin ja Englannin kruununprinssi Edwardin rakkaustarinan.

Vaikka päivä oli ollut helteinen, auringon laskettua ilma ulkoilmakonsertissa oli viileä, erityisesti istumapaikoilla. Loppuillasta katsojia lähtikin istumapaikoilta pois kesken konsertin, kenties kolean sään takia tai koska konsertti jatkui yli alun perin ilmoitetun kello yhdentoista takarajan. HSL oli kuitenkin ottanut Madonnan keikan huomioon ylimääräisillä raitiovaunu- ja bussiajoilla keskustaan.

Viimeisenä kappaleena esitetty Like a Prayer sai komean ja näyttävän toteutuksen kun lavalla Madonnan kanssa lauloi suuri gospel-kuoro. Encorena tuli yksi kappale, värikäs tanssibiisi Celebration, jota saatteli upea valoshow.

Millainen Madonnan konsertti siis oli?

Loistokas.

Viihdyttävä.

Kuva: Hans Schaft / GNU Free Documentation License

Madonnan biisilista:

1. ”Act Of Contrition/Intro”
2. ”Girl Gone Wild”
3. ”Revolver”
4. ”Gang Bang”
5. ”Papa Don’t Preach”
6. ”Hung Up”
7. ”I Don’t Give A”
8. ”Best Friend/Heartbeat” (Video)
9. ”Express Yourself”
10. ”Give Me All Your Luvin'”
11. ”Turn Up the Radio”
12. ”Open Your Heart” (Kalakan)
13. ”Sagarra Jo” (Kalakan)
14. ”Masterpiece”
15. ”Justify My Love” (Video)
16. ”Vogue”
17. ”Candy Shop” (Erotica)
18. ”Human Nature”
19. ”Like a Virgin”
20. ”Nobody Knows Me” (Video)
21. ”I’m Addicted”
22. ”I’m a Sinner”/”Cyberraga” (Kalakan)
23. ”Like a Prayer”
24. ”Celebration”

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi