Ted

"Elokuva kertoo aikuistumistarinan pienellä pörröisellä kierteellä."

O: Seth MacFarlane
N: Marc Wahlberg, Mila Kunis, Seth MacFarlane (ääni)
K16
Ensi-ilta 10.8.

 ★★★½☆ 

Alle 16-vuotiailta kielletty nalle-elokuva.

Ted alkaa siitä, mihin sadut normaalisti jäävät. 8-vuotias John saa joululahjaksi nallen, josta tulee hänen paras kaverinsa. Ja kun John eräänä yönä toivoo nallen muuttuvan eläväksi ystäväksi, bostonilaislähiössä tapahtuu jotain maagista ja nalle herää eloon.

Tämä kieli poskessa kerrottu hyvänmielen joulusatu kelataan nopeasti lähes kolme vuosikymmentä eteenpäin. John (Mark Wahlberg) on löytänyt Lorista (Mila Kunis) elämänsä rakkauden ja autovuokraamosta vakituisen työn. Molemmat ovat kuitenkin vaarassa Tediksi nimetyn nallekaverin (äänenä Seth MacFarlane) yllyttäessä Johnia pössyttelyyn ja juhlimiseen vastuunkantamisen sijaan. Lori asettaa Johnille ultimaatumin: nallen on muutettava ulos yhteisestä asunnosta tai sitten Lori muuttaa itse.

Elokuva kertoo aikuistumistarinan pienellä pörröisellä kierteellä. Ted on pahasuinen nalleyksilö, joka on mieltynyt niin mietoihin huumeisiin kuin prostituoituihin. Johnin hahmoa ei ole onneksi vedetty yhtä yli, hän muistuttaa itse asiassa ketä tahansa nostalgiassa pyöriskelevää ja joutenolosta nauttivaa nykyajan lapsiaikuista.

Eikä Loristakaan ole kirjoitettu tiukkapipoista ämmää, mikä on buddy-elokuvien perusvirhe naishahmojen kohdalla. Ei hän tosin saa myöskään olla hauska – mikä onkin toinen buddy-elokuvien perusvirhe naishahmojen kohdalla.

Roisiudesta vastaa siis yksin Ted. Seth MacFarlanen nimen tunnistavat katsojat osaavatkin odottaa epäkorrektia materiaalia, sillä käsikirjoittaja-ohjaaja tunnetaan pimeistä Family Guy – ja American Dad –animaatiosarjoistaan. Kama ei kuitenkaan ole niin arkaluontoista kuin voisi odottaa.

MacFarlanen ensimmäinen pitkä elokuva tuskin tuleekaan ärsyttämään monia, naurattamaan se sen sijaan kykenee. Ja vieläpä hyvin yksinkertaisella metodilla; pistämällä lausahdukset, jotka keskivertomiehen suusta tulevina kuulostaisivat limaisilta, söpöisen nallen suuhun.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi