Total Recall

"Katsojan tehtäväksi jää päättää, onko toimintatohinassa kyse masinoiduista muistikuvista vai ’todellisuudesta’."

(USA 2012)
O: Len Wiseman.
N: Colin Farrell, Kate Beckinsale, Jessica Biel, Bryan Cranston, Bill Nighy.
K12
Ensi-ilta 31.8.

 ★★★☆☆ 

’Kuka minä olen?’, kysyy Colin Farrell.

Parinkymmenen vuoden takainen scifiraina Total Recall kertoi muskulaarisesta työläisestä (Arnold Schwarzenegger), joka löysi itsestään toimintasankarin. Samaan Philip K. Dickin novelliin pohjaava uutuuselokuva on aiheen toisinto, mutta edellistä Total Recallia vahvemmin se tuo mieleen Blade Runnerin, Jason Bournen seikkailut, Viidennen elementin ja miksi ei Terminatorinkin.

Uusi versio sijoittuu edellisestä poiketen kokonaan maapallolle. Yhdistynyt Iso-Britannia on vauras valtio, jonka asukkaat edustavat maailman hyväosaisia. Heitä on huomattavasti vähemmän kuin ennen, sillä kemikaalit ovat turmelleet ison osan Telluksesta ja Yhdistyneen Iso-Britannian lisäksi asutettuna on enää Siirtomaa, nykyinen Australia. Useat Siirtomaan asukit matkustavat päivittäin töihin toiselle puolelle maapalloa sen halkaisevalla superhissillä.

Blade Runnerista muistuttavat juuri Siirtomaan suttuiset maisemat. Siellä kulkee myös Douglas Quaid (Colin Farrell), onnellisesti naimisissa oleva tehdastyöntekijä, jonka rinnassa elää selittämätön kaipuu. Kaipuu saa jonkin sortin selityksen tai täyttymyksen, kun mies saapuu firmaan, joka asettaa maksullisia muistikuvia ihmisten päähän. Hän valitsee salaisen agentin muistikuvat.

Katsojan tehtäväksi jää päättää, onko toimintatohinassa kyse masinoiduista muistikuvista vai ’todellisuudesta’. Filosofiset kysymykset eivät kuitenkaan pahemmin kiinnosta ohjaaja Len Wisemania (Varjojen valtakunta, Die Hard 4.0), joka keskittyy jatkuvaan liikkeeseen, oli kyse sitten nyrkistä päähän tai takaa-ajosta läpi ilmojen.

Sen minkä leffa eksistentiaalisissa pohdinnoissa ja yhteiskunnallisessa näkökulmassa menettää, se saa takaisin toiminnassa ja miljöössä. Siirtomaa on mainosvalojen ja sateen piiskaama labyrintti, juuri omiaan pakoilulle, ja parhaimmillaan taistot ovat intensiivisiä lähiotteluita. Kate Beckinsalesta kuoriutuu uskottava, lähes robottimainen pahis, ja Farrell kantaa osansa rutiinilla.

Kiehtovaa elokuvasta ei silti saa millään. Toiminta on energistä, mutta ajatusleikki lerputtaa.

LUE LISÄÄ

, , , , , , ,

Kommentoi