Vares – Pimeyden tango

"Kunhan katsellaan kivoja maisemia Turusta, niistä tulee sentään välillä hyvä mieli."

(Suomi 2012)
O: Lauri Törhönen
N: Antti Reini, Jussi Lampi, Anna-Leena Härkönen, Sari Havas
K 12
Ensi-ilta 5.10.2012

 ★☆☆☆☆ 

 Sekava murhamysteeri saattaa olla koko vuoden heikoin ensi-iltaelokuva.

Vares-sarjan ensi-illoissa on edetty pisteeseen, jossa oikein ketään leffan tekijäporukastakaan (ehkä pääosan taas vakuuttavasti tulkitsevaa Antti Reiniä lukuunottamatta) ei ole tuntunut kiinnostavan, millaista jälkeä tulee. Kunhan saadaan tehdyksi ja teattereihin.

Mika Karttunen on laatinut Reijo Mäen romaanista käsikirjoituksen, josta ei tolkkua totisesti ota. Tangolaulajan ikivanhaa murhaa selvitellään, Leppilampi katoaa jonnekin ja Jussilampi karkaa vankilasta ja jotakin kalavelkoja on jonnekin päin.

Tarinan jännite on niin olematon, ettei juonta jaksa lopulta edes koittaa hahmottaa. Kunhan katsellaan kivoja maisemia Turusta, niistä tulee sentään välillä hyvä mieli ja olisihan sinne Apteekkiin kiva päästä oluelle. Jos lupaavat että tätä ryhmää ei sitten istu siellä.

Kovaksikeitetyssä rikoselokuvassa on, hyvissäkin, toki monestikin niin, että juonen monimutkaista polvelua keskeisempää on jokin muu – atmosfääri, paikallisväri, vaaran tuntu, mikä vain. Mutta niissä hyvissä elokuvissa joku on tehnyt valintoja; päättänyt mikä on tärkeää, mihin tähdätään ja miksi.

Ohjaajan ohjaustyötä moittiessa on tapana sanoa, että hän ohjaa autopilotilla. Lauri Törhönen vaikuttaisi ohjaavan rikkinäisellä autopilotilla. Pimeyden tango on hänenkin epätasaisen uransa pohjakosketus – edellisen Vareksen ohella, toki. Näyttelijät ovat Reiniä lukuunottamatta kuin sketsihahmokisan ensimmäisistä harjoituksista repäisty, mutta mikäs ihme se on meininki on muuten näin hälläväliä.

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi