Argo

"Affleck tekee vasta hiljattain paljastetusta äärimmäisen epätodennäköisestä salahankkeesta samaan aikaan sekä viehättävää kabinettidraamaa, viistoa komediaa että jännittävää inhimillistä trilleriä."

(USA 2012)
O: Ben Affleck
N: Affleck, Alan Arkin, Bryan Cranston, John Goodman, Kerry Bishe
K 12
Ensi-ilta 2.11.2012

 ★★★★☆ 

Ben Affleckin erinomainen viihde-elokuva kertoo ehkä käsittämättömimmästä elokuvahankkeesta.

Vuonna 1979 presidentti Jimmy Carterin hallinnossa ja Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:ssa pureskeltiin tavanomaistakin intensiivisemmin kynsiä. Iranin shaahin syrjäyttäneet Ajatollah Khomeinin vallankumoukselliset valtasivat USA:n Teheranin suurlähetystön. 52 työntekijää jäi kuukausien ajaksi arvaamattomien kumouksellisten panttivangeiksi.

Ben Affleckin varmaotteinen ja superviihdyttävä, miedosti komediallinen trilleri kertoo tositarinan tämän maailmanpolitiikan painekattilan ympärillä sattuneesta absurdista ja uhkarohkeasta episodista. CIA:n agentti Tony Mendez (Affleck itse) saa ”nerokkaan” ajatuksen kuuden Kanadan suurlähetystössä piileskelevän ylimääräisen amerikkalaisen pelastamiseksi ennen kuin Ajatollahin miehet tajuavat heitä kaivata.

Parempaakaan ideaa ei CIA:n aivoriihi keksi: Mendez matkaa siis Hollywoodiin, tekeytyy kanadalaiseksi, ostaa b-tasoisen Tähtien sota-vedätyksen käsikirjoituksen filmausoikeudet ja perustaa parin mukaan houkuttelemansa leffaihmisen (Alan Arkin, John Goodman) kanssa tuotantoyhtiön mukamas tuottamaan suurta sci-fi -spektaakkelia, Argoa.

Joka on mukamas tarkoitus kuvata Iranissa. Kanadan suurlähetystössä piilotteleva kuusikko pitäisi salakuljettaa Iranista kuvauspaikkojen etsiskelytiimin jäseninä.

Affleck tekee vasta hiljattain paljastetusta, äärimmäisen epätodennäköisestä salahankkeesta samaan aikaan sekä viehättävää kabinettidraamaa, viistoa komediaa että jännittävää inhimillistä trilleriä. Operaation valmistelun aikana hillityllä ilottelullakin on Affleckin Argossa sijansa mutta loppupuolen pitkä Iran-jakso on paikoin piinavan jännittävää seurattavaa, vaikka tietäisikin miten pelastusyritys lopulta päättyi.

Muhkean seitkytlukuparran taakse piiloutuva Affleck tekee kenties uransa parhaan ja ainakin vähiten itsekorosteisen roolityön vaatimattomana mutta viisaana CIA-miehenä. Goodman ja Arkin irottelevat leffabisneskonkarien rooleissaan vapautuneesti.

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi