Asterix & Obelix Britanniassa

"Hauskaa revitään myös muun muassa 1. kännäämisestä, 2. astioiden rikkoutumisesta ja 3. naisten (epä)viehättävyyden asteesta."

(Astérix et Obélix: Au service de Sa Majesté, Ranska 2012)
O: Laurent Tirard
N: Gérard Depardieu, Edouard Baer, Fabrice Luchini, Guillaume Gallienne, Catherine Deneuve
K7
Ensi-ilta 9.11.

 ★★☆☆☆ 

Briteillä on James Bond ja suomalaisilla Uuno Turhapuro. Ranskalaisten sankarit ovat siltä väliltä.

René Goscinnyn ja Albert Uderzon luomat sarjakuvahahmot seikkailevat jo neljännessä ei-animaatioelokuvassaan. Tällä kertaa Asterixia (Edouard Baer) ja Obelixia (Gérard Depardieu) tarvitaan matkalla Brittein saarille, jotka Caesar (Fabrice Luchini) on ottanut tähtäimeensä. Gallialaisten tehtävä on auttaa pidättyväistä brittiä Jolitoraxia (Guillaume Gallienne) toimittamaan taikajuomaa maanmiehilleen.

Farssihan siitä syntyy. Vauhtia riittää, eikä historiankaan kanssa olla kovin tosissaan. Parasta elokuvassa ovatkin hupaisat anakronismit. Londiniumissa hengaa tietenkin punkkareita ja Britannian kuningatar (Catherine Deneuve, tietenkin) lainaa nyky-Elisabetin vaatekertaa, vaikka tapahtumat sijoittuvat aikaan 50 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Myös musiikkivalinnat onnistuvat yllättämään. Seikkailua tahdittaa muun muassa Ramones.

Asterixin ja Obelixin mukana roikkuu Parisiumista miehistymään lähetetty nuorukainen Goudurix (Vincent Lacoste). Hän ärsyttää gallikaksikkoa tarpeeksi saadakseen mojovasti turpaansa pariin otteeseen, mutta sen kummempaa huumoria hahmosta ei irtoa.

Eikä huumorin taso muutenkaan aina vakuuta. Kehnoimpia ovat viittaus Asterixin ja Obelixin mahdolliseen homoseksuaalisuuteen ja tarinasta sisään ja ulos vilahtava tummapintainen muukalainen, jolla ei ole ”papyruksia”. Hauskaa revitään myös muun muassa 1. kännäämisestä, 2. vaasien rikkoutumisesta ja 3. naisten (epä)viehättävyyden asteesta. Käsikirjoittaja Grégoire Vigneron löysi aidan matalat kohdat.

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi