Koskemattomat

"Lämminhenkinen ystävyyskomedia ei säästele sokerissa."

(Intouchables, Ranska 2012)
O: Olivier Nakache, Eric Toledano
N: Francois Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot, Clotilde Mollet
K12
Ensi-ilta 30.11.2012

 ★★½☆☆ 

Lämminhenkinen ystävyyskomedia ei säästele sokerissa.

Driss (Omar Sy) on suht huoletonta elämää elelevä pariisilainen pikkurikollinen ja työnvälttelyn ammattilainen. Työvoimatoimiston määräyksestä nuorukainen joutuu työhaastatteluun neliraajahalvaantuneen miljonääri Philippen (Francois Cluzet) luo. Drissiä ei pyörätuoliin sidotun miehen henkilökohtaisen avustajan työ kiinnostaa sen enempää tai vähempää kuin muukaan duuni. Hän vetää työhaastattelun tahallisen läskiksi.

Vastuuttoman vapauden aika on kuitenkin ohi. Philippe haluaa nimenomaan tämän epäsovinnaisen rääväsuun hommiinsa. Kuten buddy-elokuvan kaavaan kuuluu, hienostuneesta mutta elämänhalunsa menettäneestä miljonääristä ja ruokkoattomattomasta mutta tanssinjanoisesta katujen kasvatista kasvaa pian ylimmät ystävykset.

Olivier Nakachen ja Eric Toledanon ohjaama ja käsikirjoittama lämminhenkinen komedia nousi Ranskassa isoksi hitiksi, ennen kaikkea varmastikin pääosissa loistavien ja rooleistaan palkittujen Syn ja Cluzet´n ansiosta. Elokuvana tositarinaan perustuva Koskemattomat on kuitenkin yhtä löysä, ennalta-arvattava ja klisheinen kuin tämä arviotekstikin. Vika on ennen kaikkea käsikirjoituksen. Drissin sydän sulaa Philippen vuoksi liian helposti, ja vastaavasti Philippe kestää Drissiltä käytännössä mitä vain. Leffan idea on kertoa miten vaikeuksien kautta noustaan elämässä voittoon, mutta tässä se voitto vain tulee ilman kunnollisia vaikeuksia.

Mikäs siinä toisaalta, ehkä kummatkin omilla tavoillaan vammautuneet miehet ovat vain odottaneet pelastajaansa. Katujätkän ja epäsovinnaisen miljonäärin kohtaamiseksi elokuva vain on aika siirappinen male bonding -rakkaustarina, joka muuten pyrkii sulkeistamaan mahdolliset homoeroottiset luennat Drissin ihastuksella Philippen palvelijattareen. Ei ole isokaan yllätys, että Koskemattomista on tulossa myös amerikkalainen uudelleenfilmatisointi.

 

LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi