Tähti uransa alussa

"New Yorkissa minulla on esitys kuutena iltana viikossa, mutta ainoana vapaailtanani käyn silti teatterissa."

Pääkuva: Alejandro Lorenzo
Evita-kuva: Richard Termine

Kolme vuotta sitten Elena Roger palkittiin Lontoossa parhaan musikaalinäyttelijän Laurence Olivier –palkinnolla. Tänä vuonna hän sai kotimaassaan Argentiinassa parhaan uuden tulokkaan palkinnon. Teatterin ammattilainen on elokuvissa tuore kasvo.

Cinemaissi-elokuvafestivaalin aikaan Suomessa vieraili väsynyt maailmantähti. Elena Roger saapui Helsinkiin ja haastattelupöydän ääreen suoraan New Yorkista. Siellä hänellä on kiva pikku rooli Evitana. Broadwayllä. Ricky Martinin kanssa.

New Yorkin teatteriyleisö on tutustunut Elena Rogeriin tänä vuonna. Lontoossa ja Madridissa hänet tunnettiin jo aiemmin. Kotimaassaan Argentiinassa hän on tähti, laulaja ja teatteriesiintyjä, tv:stä tuttu. Tullakseen tunnetuksi laajemmin ympäri maailmaa Rogerin piti kuitenkin tehdä uusi aluevaltaus: elokuva.

Un Amor on Rogerin debyytti elokuvanäyttelijänä. Hänet bongasi rooliin elokuvan ohjaaja Paula Hernández.
”Hän näki minut televisiohaastattelussa. Kerroin unelmistani ja työstäni, ja Paula näki minussa jotain samaa kuin Lisan hahmossa, jotain jota hän tarvitsi.”

Kahdelle aikatasolle, 1970-luvulle ja nykypäivään sijoittuvassa draamassa seurataan parhaiden ystävien Lisan, Brunon ja Lalon varttumista yhdessä sekä tapaamista vuosikymmenien jälkeen. Nuorta Lisaa näyttelee Denise Groesman.

”Koska tämä oli ensimmäinen elokuvaroolini, halusin olla paikalla kuvausten alusta saakka. Ennen omaa osuuttani seurasin Deniseä, yritin napata jotain hänen roolityöstään omaani, mutta en tiedä onnistuinko. Emme kuitenkaan varsinaisesti työstäneet hahmoa yhdessä. Paula työskenteli meidän kanssamme erikseen.”

Nuori Lisa joutuu jättämään ystävänsä yllättäen. Varttuneempana hän palaa heidän elämäänsä yhtä yllättäen kuin on sieltä häipynytkin.

”Suhtaudun lähes pakkomielteisesti hahmojeni motivointeihin. Keskustelimme Paulan kanssa paljon Lisasta ja siitä, miksi hän kohtaa lapsuudenystävänsä juuri nyt. Lopulta ymmärsin. Hän on itsenäinen, paljon matkusteleva nainen, jolla ei ole ketään. Kun Lisan kroppa pettää, hän alkaa pohtia elämäänsä ja elämänsä rakkautta.”

Elena Rogerin mukaan hänen hahmonsa on tilanteessa, jollaisessa voisi olla kuka vaan. Tilanteessa, jossa tajuaa ettei olekaan niin vahva kuin kuvitteli ja että paljon aikaa on jo mennyt ohitse.

Onko Lisassa jotain samaa kuin Rogerissa itsessään?
”Minä matkustan paljon kuten hänkin, ymmärrän sen väsymyksen. Muuten meissä ei ole samaa. Vanhempani olivat hyvin erilaisia, samoin koulutukseni. Eikä minulla ole samanlaista rakkaustarinaa menneisyydessäni.”

Koko haastattelun ajan Elena Roger juo teetä varjellakseen ääntään. Samasta syystä hän ehdottaa, että valokuvat otettaisiin sisätiloissa. Pienikokoisen näyttelijän täytyy pitää instrumenttinsa kunnossa, sillä New Yorkissa näytöksiä on kuutena päivänä viikossa. Jossain välissä hän on kuitenkin ehtinyt tänä vuonna tehdä myös uuden elokuvan. Ja viime vuonna kaksi Un Amorin lisäksi.

”Asiat johtavat toisiin. Sain Un Amorin käsikirjoituksen aikaan käsiini toisenkin elokuvakäsikirjoituksen. Ne olivat niin erilaisia, että halusin tehdä molemmat. Ja Un Amorin perusteella minut haluttiin kolmanteen elokuvaan. Ja niin edelleen.”

Roger ei halua tehdä päätöstä, ollako laulaja, elokuvanäyttelijä vai musikaalitähti. Hän haluaa olla niitä kaikkia. Vaikka tällä hetkellä hän elää teatterin kautta.

”En ollut nähnyt yhtään Paula Hernándezin elokuvaa ennen kuin päätin tehdä Un Amorin hänen kanssaan. Olen ollut kiireideni takia hiukan pimennossa elokuvien suhteen. New Yorkissa minulla on esitys kuutena iltana viikossa, mutta ainoana vapaailtanani käyn silti teatterissa.”

Vaikka Roger purskahtelee nauruun ja on ystävällinen poskisuudelmineen kaikkineen, hän on myös ilmiselvästi väsynyt. Johtuen jetlagista ja epäilemättä myös viime vuosien työmäärästä.

”Sellainen tämä työ on. Mutta kyllä tällä uralla elämään mahtuu lomiakin. Joskus joudut odottelemaan projektin alkamista, toisinaan et edes tiedä, mitä teet seuraavaksi. ”

Maaliskuusta saakka Evitaa näytellyt nainen vakuuttaa, että tämän roolin jälkeen hänellä on hiukan vapaata. Kukaan ei tosin tiedä, mihin asti Evita Broadwayllä pyörii. Ensi vuoteen nyt ainakin.

Un Amor saa Suomen ensi-iltansa 30. marraskuuta.

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi