Viisi legendaa

Totaalisen unohdettavassa satuseikkailussa taistellaan ilottomasti pimeyden voimia vastaan

(Rise Of The Guardians, USA 2012)
O: Peter Ramsey, William Joyce
N: Chris Pine / Jon-Jon Geitel, Alec Baldwin / Markus Bäckman, Hugh Jackman / Tuukka Leppänen, Isla Fisher / Saara Aalto, Jude Law / Joonas Saartamo
K7
Ensi-ilta 30.11.2012

 ★½☆☆☆ 

Totaalisen unohdettavassa satuseikkailussa taistellaan ilottomasti pimeyden voimia vastaan.

Mitä yhteistä on Pakkasukolla, Joulupukilla, Pääsiäispupulla, Hammaskeijulla ja Nukku-Matilla? Aivan oikein, taruolentoja ovat kaikki paitsi pukki, mutta lisäksi universumi on langettanut tälle viisikolle tehtävän suojella maailman lapsia turmeltumisen ja pimeyden voimilta. Kun ilkeä pimeydenhenki Pitch ilmaantuu suunnitelmineen myrkyttää koko maailman lasten mielikuvitus silkalla pimeänpelolla, on siis vallattoman Pakkasukonkin aika ottaa paikkansa ”legendojen” eli ”suojelijoiden” rinnalla.

Ensiksi huonot uutiset. Rasavilliksi jokapojaksi kirjoitettu ja piirretty Pakkasukko on rasittava ja tavattoman tylsä, piirteetön möykkähahmo, johon on  vaikea kuvitella edes kohdeyleisön eli pikkupoikien ja -tyttöjen samaistuvan. Paljon enempää hauskaa ei irtoa muustakaan rymyviisikosta, vaikka lähes toimintasankariksi vedetyn joulupukin seuraamisessa sentään omat hassut hetkensä onkin. Leffan juoni on hyvän ja pahan sinne tänne viuhtomista erilaisissa satu- ja pikkukaupunkimiljöissä. Päähän sattuu jo puolivälissä. Eikö tämä koskaan lopu? Kenelle suomalaiselle joku pääsiäispupu edes merkitsee yhtään mitään? Pahisten ja hyvisten hahmojen motivointi on jäänyt hiekkalaatikkoleikkien tasolle: ”Tää ois niinku hyvä! Tää ois niinku paha! Joo!”

Nykyään tehdään niin paljon niin upeita, vauhdikkaan seikkailun oheen huumoria ja jopa sanomaakin ujuttavia lastenanimaatiota, että sekavaksi ja yhdentekeväksi jäävän Viiden legendan ainoa oikeudenmukainen kohtalo on unohdus.

Ai niin, sitten ne hyvät uutiset. Ne voi lukea tästä:

 

 

 

 

 

Kommentoi