Ella ja kaverit

"Paketti on niin hyvin kasassa, että Ellassa on helppo luvata viihtyvän koko perheen"

(Suomi 2012)
O: Taneli Mustonen
N: Eero Milonoff, Kari Ketonen, Armi Toivanen, Ville Myllyrinne, Ville Virtanen
S
Ensi-ilta 28.12.2012

 ★★★★☆ 

Pirteän lastenleffan soisi avaavan vaikka pidemmänkin Ella-sarjan.

Ellalla (Freja Teijonsalo) ja hänen kolulukavereillaan on iso ongelma. Idyllinen, ihana, hauska ja turvallinen pikku koulu on yhtäkkiä tarkoitus purkaa. Koululaiset pannaan opiskelemaan betoniseen jättiläiskouluun. Äf Ykkösen (Oliver Kivi) äkkirikas isä Ykkönen (Kari Ketonen) haluaa pojastaan seuraavan Räikkösen ja on lisäksi onnistunut painostamaan kaupunginviskaalit puolelleen. Kauniin koulurakennuksen paikalta on kohta tarkoitus mennä formularata.

Opinahjoaan ja hassahtanutta opettajaansa (Eero Milonoff) rakastavat lapset eivät tietenkään tyydy absurdinkamalaan tilanteeseensa uudessa laitoskoulussaan. Ellan porukoiden kilvoittelu koulun suojelemiseksi saa totiset mutta hilpeät mittasuhteet viimeistään Helsingin kauniinrapistuneella Velodromilla kuvatussa kilpa-ajossa.

Taneli Mustosen ensimmäinen pitkä elokuva perustuu Timo Parvelan Ella-sarjan osaan Ella ja Äf Yksi (2008). Leffa tavoittaa kirjojen hengen ja enemmänkin. Se loihtii kankaalle maailman, joka on sekoitus Peppi-tyylin anarkiaa, hilpeästi irrottelevaa lastenkomediaa, ”aikusempaa” elokuvakomediaa ja jotakin aikuisten todelliseen todellisuuteen viittaavaa. Paketti on niin hyvin kasassa, että Ellassa on helppo luvata viihtyvän koko perheen, ehkä nyt lemmikit ja mahdolliset lastenvihaajat pois lukien.

Elokuvan alussa on kohtaus, jossa Ketonen saapuu hiukan juttelemaan Ville Myllyrinteen esittämän rehtorin huoneeseen. Ainakin aikuinen katsoja on hetken kuin Ketonen & Myllyrinne -ohjelman sketsissä, Ellan aikuisten näyttelijäntyö kun on hiukan sketsimäisesti irti realismista. Muutama muukin hauska silmänisku aikuisten suuntaan löytyy, mutta elokuva toimii meille toissijaiselle kohderyhmälleenkin niistä riippumatta.

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi