God Bless America

"Yhdysvaltain nykytilan perkaaminen kääntyy psykopaattiseksi tie-elokuvaksi ja satiiriset elementit saavat antaa tilaa paasaamiselle."

(USA 2011)
O: Bobcat Goldthwait
N: Joel Murray, Tara Lynne Barr, Melinda Page Hamilton, Mackenzie Brooke Smith, Rich McDonald
K16
Ensi-ilta 7.12. 2012

 ★★½☆☆ 

 Night Visions-festivaalin maahantuoma nihilistinen Amerikka-kuvaus kääntyy helpoksi verellä mässäilyksi.

Frankilla on huono päivä. Unet ovat jääneet vähiin idioottimaisten naapurien takia, pomo antaa potkut aiheetta ja välinpitämätön lääkäri kertoo kuoleman lähestyvän. Vanhakantaisen järkevä mies romahtaa. Mutta miettiessään oman henkensä riistämistä hän saa paremman idean: riistää hengen muilta.

Joel Murrayn näyttelemän Frankin innoittajana on selvästi toiminut Michael Douglasin hahmo Rankassa päivässä. Molemmat tuntuvat elävän selväjärkisinä ja siksi pienenä vähemmistönä tyhmyydelle omistetussa maailmassa – meidän maailmassanne. Molempiin on helppo samastua ja molempien käyttämä väkivalta mahtuu arkifantasian piiriin.

Rankkaan päivään verrattuna God Bless America käyttää reippaasti huumoria, etenkin elokuvan alussa. Kuvioon astuu kuitenkin pian mukaan teinityttö Roxy (Tara Lynne Barr), joka vie elokuvaa kohti tavanomaisempaa eksploitaatiomeininkiä. Yhdysvaltain nykytilan perkaaminen kääntyy psykopaattiseksi tie-elokuvaksi ja satiiriset elementit saavat antaa tilaa paasaamiselle.

Dialogissa on edelleen hetkensä, mutta altavastaajan fantasiana alkava elokuva päätyy ylimieliseksi veriretkeksi, jonka kohteet ovat turhan helppoja.

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi