Haute cuisine – mestari keittiössä

"Kerronta revittelee ainoastaan ruokakuvien kohdalla."

(Les saveurs du palais, Ranska 2012)
O: Christian Vincent
N: Catherine Frot, Jean d’Ormesson, Arthur Dupont
Ensi-ilta 28.12.

 ★★★★☆ 

Ranskalaiselokuva suhtautuu ruokaan kuin se olisi fetissi – ja onhan se.

Danièle Delpeuchin tarina on melkoinen. Omalla maatilallaan ranskalaista ruokakulttuuria vaalinut ex-pariisilainen houkuteltiin tummapukuisten miesten toimesta takaisin maan pääkaupunkiin. Itseoppinut kokki sai paikan presidentti François Mitterrandin henkilökohtaisena keittiömestarina tämän toisella kaudella.

Delpeuchin tarina on kääntynyt valkokankaalle laatuohjaaja Christian Vincentin (mm. Ero, Lapset) toimesta. Danielen nimi on vaihdettu Hortense Laborieksi, ja häntä näyttelee Catherine Frot. Aivan kuten todellisuudessakin, palatsin muonituksesta on aiemmin kokonaan vastannut miehiä kuhiseva haute cuisine –keittiö, kunnes seurueeseen astuu Mitterrandin (Jean d’Ormesson) yksityisaterioista vastaamaan tullut Hortense. Hän saa oman pikku keittiön sekä kokkinuorukaisen Nicolas’n (Arthur Dupont) avukseen ja keittiömachot vastaansa.

Ranska on esitetty kulinaristien maana myös tänä vuonna ensi-iltansa saaneessa Le Chef – rakkaudesta ruokaan ja ranskalaista keittiötä juhlittiin myös Meryl Streepin tähdittämässä Julie & Juliassakin. Mutta kumpikaan ei suhtautunut ruokaan sellaisella hellyydellä kuin Haute cuisine. Kun Hortense leikkaa presidentin iltapalaleivälle anteliaasti tryffeliä, yleisössä kuuluu ihastunut huokaus. Ruuan ääreen hanakasti asettuva kamera tuntuu jakavan tunteen.

Tarina liikkuu kahdessa aikatasossa. Lähempänä nykyaikaa ollaan kehystarinassa, jossa Hortense on ottanut vastaan paikan ranskalaisen tutkimusaseman kokkina Antarktiksella. Siellä vieraileva toimittaja saa vihiä naisen aiemmasta presidentillisestä pestistä ja yrittää saada tätä avautumaan kameralle. Ohjaaja Vincent ei kuitenkaan alennu itkettämään Hortensen kokemalla kohtelulla tai nostamaan tätä kulinarismin puolijumalaksi. Kerronta revittelee ainoastaan ruokakuvien kohdalla.

Kaikesta paistaa kuitenkin läpi tinkimätön ammattiylpeys. Catherine Frotin moitteettomasti näyttelemä Hortense käyttää parhaita tuottajia ja viitseliäitä työtunteja luodakseen yltäkylläisiä luomuksia, jotka uhmaavat sekä keittön budjettia että ravintoneuvojan ohjeita.

Tarjolla on ammattitaidolla työstetty elokuva ammattitaidosta. Tämän jälkeen hävettää syödä eineksiä.

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi