New York, New York
Joulutunnelmia

"Onneksi kasvislisukkeita on aina tuhdisti tarjolla pitämässä minut tyytyväisenä. Ja se iso, äänekäs italialainen mamma pitää huolen siitä, että luinen kroppani saa tarpeeksi ruokaa ja lautaselleni lapataan lisää ruokaa heti kun saan vähän syotyä."

Katariina Saxton on lifestyle-blogien Katz & the City-Life is Sweet in NYC seka KiitosNamaste (www.kiitosnamaste.com) kirjoittaja, kasvissyöjä (90% vegaani), terveysintoilija ja maaseudun rauhasta haaveileva joogi, joka asuu suurkaupungin kupeessa miehensä ja kahden kissansa kanssa ja toivoo joku päivä olevansa täydellinen ekologinen ja eettinen kodin hengetär.

Olen viettänyt joulut Jenkeissä vuodesta 2004 lähtien mieheni perheen kanssa.Perheeseen kuuluu mieheni äiti, sisko, siskon mies sekä kolme pientä lasta. Loput perheestä ovat viime vuosien aikana muuttaneet pois lähialueelta, joten ihan kiva, että ei ole yhtä paljon porukkaa kasassa kuin normaalisti. Itse kun olen tottunut jouluihin Suomessa siskoni, isoäitini, isäni ja äitini seurassa, joten en ole isojen juhlien ystävä.

Tuon oman suomalaisen vivahteeni italialais-amerikkalais-jamaikalaiseen joulunviettoon vastaamalla joka vuosi samoihin kysymyksiin suomalaisesta jouluvietosta: Mitä teillä syodään Suomessa? Onko joulukuusta? Koristellaanko se? Menettekö kirkkoon? Annetaanko Suomessa lahjoja? Tuleeko joulupukki? Minä päivänä joulua vietetään?

Aattoa vietämme italialais-amerikkalaisen osan perhettä luona ”Seitsemän Kalan -juhlan” merkeissä, joka juontaa juurensa katolisesta perinteestä. Tarjolla on  vähintään seitsemää erilaista merenelävää. Lihaa tai maitotuotteita ei poydässä saa olla eikä käytetty aterian valmistamiseen. Itse olen pienestä asti ollut allerginen kalalle ja nykyään olen kasvissyojä. Onneksi kasvislisukkeita on aina tuhdisti tarjolla pitämässä minut tyytyväisenä. Ja se iso, äänekäs italialainen mamma pitää huolen siitä, että luinen kroppani saa tarpeeksi ruokaa ja lautaselleni lapataan lisää ruokaa heti kun saan vähän syotyä. Hän on vihdoin päässyt sen asian yli, etten syo lihaa. Siksikään en viitsi enää selittää hänelle, että terveyden kannalta kannattaisi syodä vain sen verran, että vatsa juuri ja juuri täyttyy,

Itse joulupäivänä menemme yleensä kälyni talolle heti aamusta, kunhan ne, jotka joulukirkkoon menevät ovat siellä ensin käyneet. Istuskelemme muutaman tunnin jutellen kunnes jossain vaiheessa perheen naiset alkavat hääriä keittiossä. Sillä aikaa miehet katsovat televisiota, juoruilevat ja heittävät vitsiä. Kokkaaminen kestää muutamia tunteja ja pöytään pääsemme yleensä vasta joskus kahdeksan aikoihin. Tarjolla on yleensä jokin pastaruoka (Italia), curryvuohta tai -kanaa (Jamaika) sekä tuhottomasti ihania kasvislisukkeita kuten collard greens, sweet potato casserole, riisiä ja herneitä, erilaisia salaatteja sekä täytettyjä sieniä. Tänä vuonna tarkoituksenani on tuoda vihdoinkin jotakin suomalaista poytään: uskon etta lanttu- ja perunalaatikko sekä sillitön rosolli saattavat maistua. Ja jälkiruoaksi jokin vegaaninen maustekakku.

 

Lahjoja vaihdetaan noin tunti illallisen jälkeen. Tämä on se osa iltaa, jonka voisin suosiolla jättää väliin. Jostakin syysta en pidä lahjojen vastaanottamisesta, joten joka vuosi lahjatoiveenani on ”ei mitään”. Tosin salaisesti olen toivonut järjestelmäkameraa (olisi jo aika) tai Vitamixiä (teen vähintään yhden smoothien päivässä, joten tulisi tarpeeseen). Kaikkein mieluiten haluaisin lahjojen sijaan pyytää ihmisiä lahjoittamaan suosikkihyväntekeväisyysjärjestolleni, Woodstock Farm Animal Sanctuarylle.

Pidän joulusta, mutta en pidä pätkääkään jouluostoksien tekemisestä, täpötäynnä olevista ostoskeskuksista, joulunjälkeisestä jätemäärästä tai tarpeettoman tavaran kertymisestä. On muitakin tapoja antaa. Voimme esimerkiksi leipoa pikkuleipiä, kakkuja ja karamelleja; tarjoutua lapsenvahdiksi, jotta vanhemmat pääsevät kahdestaan ulos tai vaikkapa luoda valokuva-albumin. Muita lahjaideoita ensi jouluksi (tai miksi ei syntymäpäivälahjoiksikin) ovat 10-kerran joogatuntipaketti lähijoogastudioon, kuntosalijäsenyys, keittokirja, Itunes lahjakortti, luomukukkia tai vaikkapa hieronta.

 


LUE LISÄÄ

, , ,

Kommentoi