Zambezia – lintukodon siipiveikot

"Siivekkäiden taistojakin nähdään, mutta loppuratkaisu on sovitteleva."

(Etelä-Afrikka 2012)
O: Wayne Thornley
Äänet: Jeremy Suarez, Abigail Breslin, Samuel L. Jackson
Suomenkielinen versio: Henri Piispanen, Toni Wahlström, Jenni Sivonen
K7
Ensi-ilta 14.12.

 ★★★☆☆ 

Eteläafrikkalainen animaatio ei nouse omille siivilleen, mutta lainasiivetkin kantavat.

Animaatiossa Rio pääosassa oli lintu, joka löytää juurensa. Ensimmäisessä Madagascarissa puolestaan hekumoidaan Afrikalla. Hauskassa Hotel Transylvaniassa isä ei meinaa päästää aikuistuvaa tytärtään pois kotoa. Uutuusanimaatio Zambezia yhdistää muun muassa nämä teemat omaksi vaan ei omaperäiseksi kokonaisuudekseen.

Kai on haukanpoika, joka on isänsä tavoin taitava lentäjä. Ankara isä ei kuitenkaan anna poikansa käyttää taitojaan kuin lähialueilla. Kun kotipesään lentää sattumalta lintujen kaupunkiin Zambeziaan matkalla oleva joukko, joka piirtää houkuttelevan kuvan siipimetropolista, Kaita ei pitele enää mikään: hän lentää kohti Zambeziaa.

Ohjaajan Wayne Thornleyn sujuva esikoinen ei ole erikoisen oivaltava elokuva, mutta se välittää kauniin sanoman: yhteisössä on voimaa. Zambesiassa Kai liittyy hurrikaaneihin, mestarillisiin lentäjiin, jotka suojelevat kaupunkia sen ulkopuolelle jätetyiltä marabu-linnuilta. Siivekkäiden taistojakin nähdään, mutta loppuratkaisu on sovitteleva.

Animaatiojälki ei yllä esimerkiksi Pixarin teosten yksityiskohtiin, mutta pinnasta löytyy myös eloa. On kivaa, että suomalaisillakin valkokankailla nähdään afrikkalaista animaatiota, vaikka sisällön perusteella sitä ei afrikkalaiseksi tietäisikään.

LUE LISÄÄ

, ,

Kommentoi