Beasts of the Southern Wild

"Bathtub voisi olla todellinen marginaalin hökkelikylä jossain Katrina-hurrikaanin murjomissa metsissä. Se tuntuu kuitenkin sadunomaiselta maailmanlaidan yhteisöltä."

(USA 2012)
O: Benh Zeitlin
N: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Gina Montana
K12
Ensi-ilta 11.1

 ★★★★★ 


 
Maailmanlopun maisemissa kasvaa kuusivuotias tyttö.
 
Bathtub on nimensä mukaisesti märkä paikka. Sen asukkaat hymähtelevät ihmisille, jotka ovat rakentaneet patovalleja, pelkäävät väistämätöntä ja elävät toisten sanelemaa elämää. Bathtub sijaitsee Amerikan etelässä, rämeiden keskellä, jonne yhteiskunnan lait eivät ulotu.

Lucy Alibarin näytelmän pohjalta kirjoitettu elokuva on keksinyt paikan, joka periaatteessa voisi olla todellinen marginaalin hökkelikylä jossain Katrina-hurrikaanin murjomissa metsissä. Bathtub tuntuu kuitenkin enemmän sadunomaiselta maailmanlaidan yhteisöltä. Sen ihmiset käyvät kotipolttoisella viinalla ja kulkevat rääsyissä, mutta he ovat myös ylpeätä porukkaa, joka osaa pitää hauskaa.

Näissä maisemissa kasvaa kuusivuotias Hushpuppy (Quvenzhané Wallis), joka pelkää tulevaa vedenpaisumusta ja välillä myös äkkipikaista isäänsä (Dwight Henry). Vielä enemmän hän kuitenkin pelkää isän menettämistä. Äidittömän Hushpuppyn maailmankuva rakentuu sekoituksesta mytologiaa ja uteliaisuuden ajamia havaintoja siitä, miten kaikki liittyy kaikkeen.

Itse elokuva sen sijaan rakentuu tee-se-itse-hengessä uudelleen muovatusta todellisuudesta, runollisraamatullisesta luontokuvauksesta ja lapsen näkökulmasta. Alle kahden miljoonan budjetilla toteutettu draama on kerrassaan ihmeellinen omaperäisyydessään ja tinkimättömyydessään. Ohjaaja Benh Zeitlinin esikoinen lumoaa yhtä aikaa silmät ja sydämen – ja näihin osoitteisiin se selvästi pyrkiikin. Aivot tulevat vasta kolmantena sen tärkeysjärjestyksessä.

Hushpuppyn pelot käyvät toteen. Yöllä alkava myrsky hukuttaa hajanaisen asujaimiston ja yhtä lailla pettämässä on isän kroppa. Hushpuppy ei kuitenkaan ole olosuhteiden uhri – niin kuin ei kukaan Bathtubissa – hän on oman elämänsä muovaaja ja sen sankari.

Pääosaa näyttelevä Quvenzhané Wallis on yhtä ihmeellinen kuin elokuvakin. Näyttelijänä kokematon lapsi kantaa kertomusta hurjapäisellä mutta herkällä olemuksellaan ja seisoo loppujen lopuksi vastakkain myyttisten petojen kanssa, vankkumatta ja varmana.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi