Kaikella rakkaudella

"Rakkaustarina on väkivaltainen muttei raaka."

(Suomi 2013)
O: Matti Ijäs
N: Krista Kosonen, Sampo Sarkola, Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman
K12
Ensi-ilta 1.2.

 ★★★☆☆ 

Pohjoisen karun luonnon ja kovan elämän keskellä kukkii rakkaus.

Matti Ijäksen uusimmassa ohjauksessa matkataan jälleen pohjoiseen, Lappiin ja Jäämerelle. Valokuvaaja Toivo Vaarala (Sampo Sarkola) ottaa postikorttikuvia, joissa esiintyy aina tyhjä penkki. Eräänä päivänä penkille istuu itsellinen ja humalainen nuori nainen Aino (Krista Kosonen), johon ujon Toivon katse tietysti kiinnittyy. Arvaamattaan Toivo on pian mukana yksinhuoltaja-äidin hankalassa elämäntilanteessa, johon kuuluu velkoja, työttömyyttä ja remontinsekainen koti. Kaiken kukkuraksi Ainon vankilasta vapautunut ex-mies Ismo (Tommi Korpela) elelee lähistöllä veljensä luona ja pyrkii takaisin Ainon ja tyttärensä elämään.

Kotimaisten elokuvien mukaan elämä pohjoisessa on karua taistelua toimeentulosta ja rakkaudesta lain rajoja venyttäen. Henkilöhahmojen palettiin kuuluu aina vähintään yksi ääriuskovainen ja yksi alkoholisti ja/tai rikollinen, jotka uhkailevat (yleensä toisiaan) syrjäseutujen puutaloissa. Myös Kaikella rakkaudella sisältää väkivaltaa, uskoa ja rakkautta, mutta Ijäksen seesteinen ohjaus kuljettaa tarinaa puoleensavetävällä rytmillä. Rakkaustarina on väkivaltainen muttei raaka.

Kaikella rakkaudella esittelee erilaisia ihmissuhteita, joista toiset ovat mutkattomia ja toiset ehdottomia. Vilpitön Toivo ryhtyy paikkaamaan Ainon ränsistynyttä taloa. Edes tappotuomion istuneen ex-miehen saapuminen ei horjuta Toivon kilttiä luonnetta. Ainon ollessa työkeikalla kilpakosijat remppaavat kämppää silkassa sovussa varhaiskypsän Suvi-tyttären (Aurora Kuusisto) myötävaikutuksella.

Ismon harras veli Martti (Hannu-Pekka Björkman) sen sijaan kasvattaa omaa poikaansa Esaa (Lauri Romakkaniemi) ankaralla tyylillä eikä pidä Ismon puuttumisesta. Teini-ikää lähestyvä veljenpoika saakin rankasta sedästään juuri sopivan mallin vapaaseen ja kapinoivaan elämäntapaan. Pohjoisessa pitäjässä henkilöiden kohtalot liittyvät toisiinsa eikä draamalta vältytä.

Krista Kosonen tuo äkkipikaiseen ja epäonniseen Ainoon energiaa ja herkkyyttä. Aino ei ole tunteeton sekopää vaan uuttera realisti, joka yrittää parhaansa. Sampo Sarkola on Toivona vaisu, mutta niin on hahmokin. Elokuvan varhaisnuoret vakuuttavat rehellisellä läsnäolollaan.

Kaikella rakkaudella on vaiheikas ja verkkainen rakkaustarina, jonka yksi tärkeä elementti on eksoottinen Lapin luonto. Postikorttikuvaajalla kun täytyy olla postikorttimaisemat.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi