21 tapaa pilata avioliitto

"On toki hauska katsoa, kun rakkauden kestämättömyyttä tutkinut tieteilijä tippuu norsunluutornistaan."

(Suomi 2013)
O: Johanna Vuoksenmaa
N: Armi Toivanen, Riku Nieminen, Essi Hellén, Aku Hirviniemi, Pamela Tola
K7
Ensi-ilta 8.2.

 ★★★☆☆ 

Teoria on eri asia kuin käytäntö.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Johanna Vuoksenmaa ja näyttelijä Armi Toivanen lukeutuvat ehdottomasti Suomen hauskimpiin tekijöihin. Tämä fakta ei kuitenkaan täysin lihallistu valkokankaalle.

Armi Toivanen on Sanna Manner. Hän on toisaalta akateeminen tutkija joka ruotii parisuhteiden kompastuskiviä, ja toisaalta pirskepirkko joka harrastaa yhden illan suhteita. Molemmat kutsumukset kumpuavat hänen kiihkeästä romantiikan kammostaan. Vakaumuksestaan huolimatta Sanna on paras kaveri suurta rakkautta odottavan Ainon (Essi Hellén) kanssa.

Toivasen ja Hellénin yhteispeli on niin vaivattoman oloista, että siitä saattaa tunnistaa omat läheisimmät kaverisuhteensa. Tunnistettavuus kuuluu muutenkin olennaisena osana elokuvan huumoriin. Sanna ja Aino edustavat oikkuineenkin nykyajan kaupunkilaissinkkuja. Heidän toilailunsa ei koskaan ylly kreisifarssiksi vaan pysyy niin lähellä totuutta, että saa katsojan nolostumaan hahmojen puolesta.

Ja noloimmat kohtaukset liittyvät Riku Niemisen näyttelemään Aleksiin, hiljattain eronneeseen mieheen, joka on aiemmin osallistunut Sannan tutkimuksiin toisen naisen aviomiehenä. Sanna tuntee mieheen tahtomattaankin vetoa, mikä johtaa yöllisiin kännipuheluihin ja aamuisiin katoamisiin.

Elokuvan mieshahmot eivät valitettavasti kolahda yhtä kovaa kuin naiset, ei varsinkaan se tärkein, romanttisen ihailun kohde Aleksi. Hahmo on kirjoitettu tylsyyteen asti totiseksi. Sama vaivaa Sannan isää (Vesa Vierikko), jonka rakkaudenkaipuun traagiset sävyt eivät naurata mutta eivät oikein liikutakaan. Vuoksenmaa tuntuu olemaan parhaimmillaan naishahmojen parissa.

Ehkä jos käytössä olisi ollut tv-sarjan mitta, tarina olisi voitu rakentaa enemmän ystävyksien välille eikä pakolliseen sielunkumppanin tavoitteluun. On toki hauska katsoa, kun rakkauden kestämättömyyttä tutkinut tieteilijä tippuu norsunluutornistaan. Näyttelijätkin ovat osaavia, puvustus hauska ja kesäinen Helsinki kutsuva, mutta se jokin uupuu. 21 tapaa pilata avioliitto taitaa jäädä kohdallani yhden illan jutuksi, joka ei jää sen kummemmin mietityttämään.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi