Dal bhat

Nepalissa vastuullisen matkailun parissa työskentelevä Kaneli Pellikka jakoi Sylvin lukijoille lempiruokansa reseptin, joka on socialtours-kokki, Sakuntala Rokkan käsialaa.

Nepalissa vastuullisen matkailun parissa työskentelevä Kaneli Pellikka jakoi Sylvin lukijoille lempiruokansa reseptin, joka on socialtours-kokki Sakuntala Rokkan käsialaa.

Dalbhat (Dal = linssikeitto, bhat = höyrytetty riisi) on nepalilaisten perusruoka, jota paikalliset syövät yleensä kaksi kertaa päivässä. Ruoka valmistetaan aina tuoreista paikallisista aineksista, joten se on myös hyvin ekologista.

Syö Dal bhat perinteisesti käsin (oikealla kädellä)  tuorekurkku-porkkana-retiisi-sipulisalaatin kera.

Linssikeitto:
1 ½ kuppia linssejä (kaikki lajikkeet käyvät). Riittää dal-aterian keitoksi noin 7 hengelle
Noin 4–5 kuppia vettä
Suolaa maun mukaan
½ tl kurkumaa
Yhteensä 1 rkl tuoretta valkosipulia ja inkivääriä
Punasipuli
(vihreä chili)
Öljyä paistamiseen

Pese linssit ja liota vedessä 5–10 minuuttia. Siivilöi. Keitä linssit uudessa vedessä ja lisää mausteet Keitä painekattilassa n. 10–20 minuuttia tai tavallisessa kattilassa 20–30 minuuttia hiljaa kannen alla kiehuttaen, kunnes linssit puuroutuvat. Paista erikseen öljyssä murskatun valkosipulin ja inkiväärin sekoitus sekä pieneksi paloiteltu punasipuli. Halutessasi voit lisätä myös tuoretta vihreää chiliä paloiteltuna. Kaada sekoitus linssikeittoon, sekoita ja anna muhia vielä hetki. Tarjoa riisin kanssa.

Riisi:
7 kuppia riisiä (perinteisesti valkoista, esimerkiksi basmatiriisiä)
8 kuppia vettä

Pese riisi ja liota vedessä 5 minuuttia. Siivilöi ja keitä vedessä noin 20–30 minuuttia kunnes riisin jyvä on vielä hieman kovaa sormin puristettaessa. Kun riisi on melkein kypsää, kaada siivilään ja höyrytä valmiiksi. Voit valmistaa riisin myös painekattilassa (15–20 minuuttia). Riisin tulee olla irtonaista, ei puuromaista.

Kasviscurry:
½ tl rohtosarviapilan siemeniä (tai kuminaa)
2-3 punasipulia
Noin 5 perunaa
1 kg kukkakaalta
2½ tl jauhettua kumina-korianteri sekoitusta
½ tl kurkumaa
½ tl chillijauhetta
1 rkl tuoretta valkosipuli-inkivääri-sekoitusta
Lasi vettä
Suolaa maun mukaan
4–5 tomaattia

Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista rohtosarviapilan siemeniä sekä hienoksi silputtua punasipulia muutama minuutti. Lisää paloiteltu perunaa ja kukkakaali. Lisää sekoitukseen kumina-korianteri-sekoitus, kurkuma ja chillijauhe,  valkosipuli-inkivääri-sekoitus, vesi ja suola. Lisää viimeisenä pieniksi kuutioidut tomaatit. Paista hiljalleen, kunnes seos on kypsä. Lisää vettä tarvittaessa. Kasviscurryn voi tehdä  veden avulla enemmän kastikemaiseksi.

Kasviscurryn voi tehdä muistakin kasviksista. Nepalissa käytetään aina sesongin kasviksia, niitä ei tuoda ulkomailta

Pinaatti:
Pinaattia
Öljyä paistamiseen
Kuminan tai rohtosarviapilan siemeniä

Paista paistinpannulla öljyssä kuminan tai rohtosarviapilan siemeniä, kunnes siemenet ruskistuvat (rohtosarviapilan siemenet muuttuvat mustiksi). Lisää tuoreet paloitellut pinaatin lehdet.

Achar – tulinen tomaattikastike:
½ kiloa tomaatteja
1tl chilijauhetta tai 4–5 pientä tuoretta vihreää chiliä
Tuoretta korianteria koristeeksi.
Suolaa maun mukaan

Kiehauta tomaatit tai grillaa ne uunissa. Poista kuoret. Sekoita tehosekoittimella tai survo morttelilla tasaiseksi kastikkeeksi lisäten suola, chilijauhe tai chili sekä  korianteri.

Salaatti:
Kurkkua
Porkkanaa,
Retiisiä (paikallinen retiisilajike on pitkula ja valkoinen, eikä liian kitkerä)
Punasipulia
Limettiä/sitruunaa puristettuna salaatin päälle

Socialtours-kokkikurssin Facebook-sivut

Kaneli Pellikan haastattelu

 

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi