Hannu & Kerttu: noitajahti

"Juoni on sen verran standardi, ettei Hannun ja Kertun puolesta tarvitse jännittää."

(Hansel & Gretel: Witch Hunters, USA 2013)
O: Tommy Wirkola
N: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Famke Janssen, Pihla Viitala, Peter Stormare
K16
Ensi-ilta 8.2. 

 ★☆☆☆☆ 

Hannulle ja Kertulle kosto on makeampaa kuin karkki, mutta katsojaa mätkintä tympii pahasti.

Hannu (Jeremy Renner; Hurt Locker, The Avengers) ja Kerttu (Bond-tyttö Gemma Arterton) ovat kasvaneet aikuisiksi. Traumaattiset lapsuudenkokemukset kannibaali-noidan syöttöporsaina vaikuttivat ammatinvalintaan siten, että nyt siskokset kiertävät listimässä noitia palkkiota vastaan.

Eletään jossain 1800-luvulla. Saksalaiskylän sheriffi hälyttää siskokset apuun, sillä joku sieppailee lapsia. Voisiko se olla ilkeä emänoita Muriel (Famke Janssen)?

Onneksi juoni on sen verran standardi, ettei Hannun ja Kertun puolesta tarvitse jännittää.

Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut norjalainen Tommy Wirkola (jolla on suomalaisia sukujuuria). Aiemmin hän on mätkityttänyt natsizombeja kauhukomediassa Dead Snow (2009). Siirtymä elävistä kuolleista rujoihin noitiin on sujuva, sillä molempien päät putoilevat ja veri roiskuu näyttävästi.

Mätkinnäksi jää tämäkin elokuva. Grimmin sadun älykäs kertomus tarjoaisi kaikki mahdollisuudet päästää mielikuvitus valloilleen ja kehittää tarinaa moderniin maailmaan sopivaksi erikoistehosteineen kaikkineen. Sen sijaan tekijät vaikuttavat olevan niin Grimm-ideansa pauloissa, etteivät he kykene kehittämään sitä mihinkään suuntaan. Ehkä pikkulinnut nokkivat pois ne perille johdattavat leivänmurut?

Jännityskään ei tiivisty elokuvan edetessä. Viiden minuutin välein toistuvat kung fu -taistelukohtaukset tuntuvat vain yritykseltä paeta tylsyyttä.

Kuten tapana on, elokuvan pahikset ovat rumia. Täysikuun kokoontumisajoihin lentää iso joukko punk- ja goottityylisiä noitia. Tälläkin kertaa fyysisesti erilaiset, ulkopuoliset, ansaitsevat vain kurjimman kohtalon – tai hitusen sääliä, jos he tajuavat käyttäytyä.

Ai niin: Pihla Viitala vetää kelvosti sivuroolinsa Hannuun ihastuvana Minana. Englantikin sulautuu kansainvälisen näyttelijäkaartin aksenttien kirjoon.

Loppu jätetään auki jatko-osan varalta. Saa nähdä, millaisia lipputuloja Hannu & Kerttu onnistuu haalimaan. Nähtäväksi jää myös, onko Hollywoodin innolla tehdä klassikkosaduista elokuvia onnellinen loppu. Ja mikä satu otetaan seuraavaksi käsittelyyn?

LUE LISÄÄ

, , , , , , , ,

Kommentoi