Mestari

"Elokuvan hahmo Lancaster Dodd muistuttaa skientologian perustajaa Ron Hubbardia. Ja käsikirjoittaja-ohjaaja Paul Thomas Anderson muistuttaa hiukan Lancaster Doddia."

(The Master, USA 2012)
O: Paul Thomas Anderson
N: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams
K12
Ensi-ilta 8.2.

 ★★★★☆ 

Yhden mestari on toisen huijari.

Elokuvan hahmo Lancaster Dodd muistuttaa skientologian perustajaa L. Ron Hubbardia. Ja käsikirjoittaja-ohjaaja Paul Thomas Anderson muistuttaa hiukan Lancaster Doddia: molemmat osaavat vietellä puolelleen, vaikka lopputuotteessa on aukkonsa.

Philip Seymour Hoffmanin näyttelemä Lancaster Dodd on mies, jonka juhliin elokuvan päähahmo, Freddie Quell (Joaquin Phoenix) tulee kuokkimaan. Freddie on toisesta maailmansodasta palannut mies, äkkipikainen ja kärsimätön merivoimien veteraani, joka hyppii työpaikasta toiseen, tekee viinaa satunnaisista aineksista ja polttaa siltoja takanaan.

Eletään jälleenrakennuksen aikaa, mutta Freddiellä ei ole mitään minkä varaan rakentaa. Omaa epämääräistä elämänoppiaan saarnaava Dodd, mestari, tarjoaa miehen elämälle tarkoituksen. Freddie seuraa mestaria, tämän vaimoa (Amy Adams) ja muita oppilaita pitkin Yhdysvaltoja.

Yhdestä rikkinäisestä ja yhdestä eheytymistä saarnaavasta miehestä kertovassa draamassa osaset löytävät toisensa. Tämä koskee kuitenkin enemmän toteutusta kuin tarinaa. Jonny Greenwoodin musiikki herättää sopivasti epämukavaa levottomuutta. Romanialaiskuvaaja Mihail Malaimare Jr.:n skaala puolestaan ulottuu alun lähes mainosmaisen täydellisistä rantakuvista varjojen läikittämiin lähikuviin, joita tuijottaisi loputtomiin. Anteliaasti niitä tarjotaankin, etenkin Joaquin Phoenixin silmissä vanhenevasta naamataulusta.

Phoenix, Hoffman sekä pienehkössä roolissaan myös Adams tekevät lähtemättömän vaikutuksen. Heidän kasvoissaan, eleissään ja puheessaan on jotain mieleenpainuvaa, vaikka samalla hahmoista on mahdoton saada kunnolla otetta. Lancaster Dodd ja Freddie Quell jäävätkin mysteereiksi. Miesten syvimmät motiivit eivät tule esiin.

42-vuotias Paul Thomas Anderson on rakentanut vaikuttavan ansioluettelon, jossa komeilevat muun muassa Magnolia, Punch-Drunk Love ja There Will Be Blood. Edellisen tapaan suurta amerikkalaista tarinaa kertova Mestari on hieno lisä luetteloon, mutta ei vielä se mestariteos, joka Andersonilla toivon mukaan on hihassaan.

LUE LISÄÄ

, , , , , , , , ,

Kommentoi