Parker

"Elokuva ei osaa sekoittaa kylmää väkivaltaa tyylikkäästi lämpimiin tunteisiin."

(USA 2013)
O: Taylor Hackford
N: Jason Statham, Jennifer Lopez, Michael Chiklis, Patti LuPone, Nick Nolte
K16
Ensi-ilta 22.2.

 ★☆☆☆☆ 

Köykäinen kostotarina.

Brittiläisestä Jason Stathamista on Transportereiden, Crankien ja Expendablesien kautta tullut ison kaliiberin kova jätkä. Stathamilla on poikamaista tappajakarismaa, jykevät kivikasvot, toimintaelokuvakroppa ja kiva aksentti. Kovan paikan tullen hän taipuu huumoriinkin – taito, joka rikoselokuvassa Parker menee täysin hukkaan.

Stathamin näyttelemä Parker on kokenut konna, jonka appiukko (Nick Nolte) on järjestänyt mukaan huvipuiston ryöstöön. Neljän ennestään tuntemattoman kaverin kanssa tehty ryöstö ei mene ihan suunnitelmien mukaan. Itse asiassa se menee siinä määrin pieleen, että Parkerilla on hyvä syy kantaa kaunaa rikostovereilleen (mm. Michael Chiklis, Wendell Pierce).

Usein filmatisoidun rikoskirjailijan Donald E. Westlaken romaaniin pohjaava rikosraina on perinteinen kostotarina. Parker suuntaa ex-tovereidensa perässä Floridaan. Siellä hän törmää äitinsä (Patti LuPone) kanssa asuvaan ja kiinteistönvälittäjänä sinnittelevään Leslie Rodgersiin (Jennifer Lopez), joka tunkee osaksi suunnitelmaa.

Elokuvan on ohjannut Taylor Helen Mirrenin mies” Hackford (Dolores Claiborne, Ray) ja kirjoittanut John J. McLaughlin, joka vastaa myös elokuvateattereissa pyörivän Hitchcockin käsikirjoituksesta. On mysteeri, kuinka kaksi osaavaa tekijää ovat onnistuneet luomaan tällaisen sekasotkun. Välillä läträtään verellä ja saadaan Jennifer Lopez alusasusilleen täysin motivoimattomassa kohtauksessa, sitten jo huokaillaan toisen ihmisen ikävästä. Elokuva ei osaa sekoittaa kylmää väkivaltaa tyylikkäästi lämpimiin tunteisiin.

Eikä rikoskuviokaan vedä. Suunnitteilla oleva ryöstö sisältää turhan monta epäuskottavuutta ja kun konnatkin ovat kapeita karismaltaan, ei jännitys koskaan kasva. Muutama sivuosakasvo – ainakin Leslien äitiä näyttelevä Patti LuPone ja partiopoliisina esiintyvä Bobby Cannavale – tekee kuitenkin sympaattista jälkeä.

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi