Reset


"Baggelle tyypilliset hahmojen liioitellut raajat ja ylisuuri elehdintä ovat antaneet tilaa hieman realistisemmalle piirrosjäljelle."

Peter Bagge: Reset
Dark Horse Originals, 2013
96 sivua

 ★★★½☆ 

Sarjakuvakokoelmassa entinen tabloid-julkkis joutuu elämään surkean elämänsä yhä uudelleen.

1957 syntynyt Peter Bagge on oman sukupolvensa tuotteliaimpia ja taitavimpia vaihtoehtosarjakuvantekijöitä. Sarjakuvamaailman tähteydestä hän nousi suuremman yleisön tietoisuuteen 1990-luvun alussa kuvatessaan kotikaupunkinsa Seattlen grunge-sukupolven elämää sarjakuvasarjassaan Hate.

Bagge ei ole osa taidesarjakuvien eikä graafisten novellien eeppisten tarinoiden tekijöitä. Vaikka kaikki Baggen sarjakuvat eivät naurattaisikaan, on kaikissa jokin viihdyttävä vinksahtanut näkökulma tai jotain maailman hulluudesta huumorilla paljastavaa.
 Viime vuosina hän on keskittynyt poliittisiin strippeihin ja pidemmissä sarjiksissaan internetin ja sen lieveilmiöiden käsittelemiseen.

2005 alkaneen, kuusi lehteä sisältäneen Apocalypse Nerdin päähenkilönä oli Seattlen metsiin retkeilemään jumiin jäännyt nörtti, Kiinan räjäytettyä Seattlen ydinpommilla. Vuonna 2010 Baggen ensimmäisen suoraan kirjana ilmestyneen sarjakuvan, Other Livesin, keskiössä oli internetin Second Life -maailmaan pohjautunut Second World ja internetin vaikutus 2000-luvun persoonien muokkautumisessa.

Tammikuussa yhteen koottuna ilmestyneessä Resetissä liikutaan vielä sciencefictionmaisemmissa tunnelmissa, elämän uudelleen elämisen mahdollistavan virtuaalitodellisuuskypärän testiryhmässä. Testiryhmän takaa paljastuu kuitenkin enemmän kuin aluksi annetaan olettaa.

Alunperin neljänä lehtenä ilmestyneessä Resetissä päähenkilönä on Baggelle ominaisesti luuseri. Guy Krause on stand up -koomikosta komedioiden tähdeksi noussut näyttelijä, mutta nyt keski-ikäisenä jo entinen tabloid-julkkis.

Krause saa omituisen työtarjouksen rattijuoppojen kuntoutuskurssilla. Häntä lähestyy konsulttifirma, joka toivoo Krausen suostuvan koekaniiniksi kehittämälleen kypärälle, joka mahdollistaa animaatioiden avulla käyttäjän elää ja kokea elämänsä uudelleen. Guy Krause on valittu testaajaksi julkkistaustansa vuoksi – uudelleen läpikäytävää elämä varten tarvittavaa materiaalia oli helppo saada. Myös Krausen epätoivoisuus minkä tahansa maksavan työn perään tekee hänestä sopivan koehenkilön.

Testiryhmän psykologi ja testaajan valitsija Angie pitää Krausea myös yksinkertaisena hölmöjen komedioiden tähtenä.
 Krause on kuitenkin paljon enemmän kuin ensivaikutelma lupaa. Vaikka hänen uransa katkesi ex-vaimon pahoinpitelystä nousseeseen kohuun, on hän säilyttänyt paljon omasta itsestään. Tosi-tv ei sovi hänen arvolleen edes pahimmassa rahahädässä, toisaalta hän on valmis näyttelemään tv-sarjassa gorillapuvussa.

Krausea aliarvioidaan sarjakuvan ensiruudusta lähtien, vaikka hän huomaa itse ennen ”konsulttifirman” työntekijöitä koko virtuaalielämäkokeessa olevan jotain epäilyttävää. Juuri tälläiset ristiriitaiset, tavallisia ihmisiä karikatyrisoivat hahmot ovat Baggelle tyypillisiä ja iso osa Baggen tuotannon viihdyttävyyttä. Valitettavasti Resetissä, joko sen kohtalaisesta lyhyydestä tai Baggen laiskuudesta johtuen, jää hahmojen kehittyminen puolitiehen ja hahmojen välisten suhteiden avaaminen pinnalliseksi, tapahtuen vain muutamassa irrallisen oloiseksi jäävässä kohtauksessa.

Baggen kerronta on taatusti hyvää, niin Resetissäkin. Kohtausten sisällä on paljon kuvakulman vaihdoksia, joilla mielenkiinto säilytetään yllä. Kohtauksiin ei jumituta ja niitä ei pitkitetä, siitäkään huolimatta että uusi kohtaus alkaa aina uudelta sivulta. Näin siirtymäruutuja tai ylimääräistä ei juuri tarvita.

Virtuaalimaailman kohtaukset on eroteltu oikeasta elämästä yksinkertaistetulla piirrostyylillä ja pyöristetyillä ruuduilla, joissa on paksut Baggelle epätyypilliset reunukset. Muuten piirrostyyli on tasavahvaa Baggea, hänelle tyypilliset hahmojen liioitellut raajat ja ylisuuri elehdintä ovat antaneet kuitenkin tilaa hieman realistisemmalle piirrosjäljelle. Poissa ovat myös tunnemyrskyn vallassa paperilta pois hyppäävät hahmot, joita nähtiin vielä Hatessa. Toisaalta piirrostyylinsä laiskistumisen on Bagge myöntänyt itsekin sanoen vaadittavan työn ja saavutetun hyödyn suhteen olevan epäedullinen.

Kokonaisuutena Reset jättää puolivillaisen olon. Sarjakuva on helposti eteenpäin soljuva ja ihan viihdyttävä, mutta Baggelta on totuttu näkemään paljon enemmän.

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi