Searching For Sugarman

"Etelä-Afrikassa kiersi huhu, että myyttinen mies riisti hengen itseltään lavalla."

(Iso-Britannia – Ruotsi 2012)
O: Malik Bendjelloul
Ensi-ilta 22.2.

 ★★★★☆ 

Detroitin rikas musiikillinen historia pitää sisällään myös salaisuuksia.

Oletko kuullut Sixto Rodriguezista? En ollut minäkään vielä vuosi sitten. Laulaja-lauluntekijä musisoi 1970-luvulla Detroitin baareissa, sai muutaman musiikkivaikuttajan kiinnostumaan kipaleistaan ja pääsi levyttämään. Kahdesti. Vuonna 1970 hän julkaisi levyn Cold Fact, vuotta myöhemmin Coming From Realityn. Levyjen flopattua hämyinen folkmies painui unholaan kotimaassaan.

Ruotsalaisen Malik Bendjelloulin ohjaama dokumentti alkaa Etelä-Afrikasta nykypäivänä. Siellä Rodriguezin levyt ovat nauttineet suosiota apartheidin ajoista lähtien. Sanoitusten poliittiset vivahteet, kapina ja vastakulttuurin soundi puri maassa, joka eli keskellä umpikujaa.

Nimensä mukaisesti Searching for Sugarman kertoo tarinan etsinnästä. Etelä-Afrikassa kiersi huhu, että myyttinen mies riisti hengen itseltään lavalla, mutta kukaan ei tiennyt totuutta ennen kuin muutama paikallinen musiikkientusiasti ryhtyi ottamaan selvää muusikon tarinasta.

Ja mikä tarina se onkaan. Siinä kun levylafkat keräsivät merten takaisesta menestyksestä valuvat rahat taskuunsa, Rodriguez elätti itsensä raksamiehenä. Tarina sivuaa paitsi musiikkiteollisuuden härskejä käytäntöjä myös fanien elävää intoa, musiikkia kutsumuksena sekä henkireikänä (valkoiselle) liberaalille kuulijalle, joka hylki maansa politiikkaa. Elokuva kertoo myös siitä, kuinka myyntitilastot – varsinkaan yhden maan myyntitilastot – eivät kerro koko totuutta artistin kosketusvoimasta.

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä selviää, kuinka musiikin voima puree Elokuva-akatemiaan. Searching for Sugarman kisaa silloin parhaan dokumentin Oscar-palkinnosta.

LUE LISÄÄ

, , , , , ,

Kommentoi