Yhden, jokaisen naisen tarina
Osa 3. Tiina

"Tänä päivänä olen enemmän nainen kuin aiemmin. Oma keho on tuttu ja hyväksytty. Muutamat lisäkilot sopivat elämään kanssani."
Mitja Kortepuron valokuvanäyttely aukesi Tampereen Uudessa Gynekologikeskuksessa maanantaina 4. helmikuuta. Sylvissä julkaistaan joka perjantai yksi näyttelyn naisten tarinoista, kuvineen.

TIINA, 31:

Muutos pienestä tytöstä aikuiseksi naiseksi on monisäikeinen matka. Kehon fyysisistä muutoksista alkoi hieman arasteleva naisistumisen aikakausi. Ensimmäisten rintaliivien saaminen ja kuukautisten alkaminen olivat isoja muutoksia viidesluokkalaisen tytön elämässä. Löysät vaatteet olivat ihan parhaat siihen aikaan, kun halusi vielä näyttää samalta ikätovereiden kanssa.

Yläasteella ystävystyin itseäni kehittyneemmän tytön kanssa. Häneltä sain vertaistukea murrosiän haasteissa. Oli jopa hieno tunne olla muita koulutovereita edellä naisistumisen polulla. Hänen kanssaan myös tutustuminen omaan kehoon sai uusia ulottuvuuksia, sillä hän oli urheilija ja tartutti urheiluhulluuden minuunkin. Ystävyydelle löytyi parhaiten aikaa liikuntahallilta. Oma kroppa oli kuitenkin hyvin keskiössä, myös painon tarkkailun suhteen. Mielikuvaan hyväksytyksi tulemisesta liittyivät tiukat pakarat, treenatut pohkeet sekä litteä vatsa. Hyvä kunto ja etenkin makkaraton vatsa tekivät olosta vahvemman. Myös päivittäinen treenaaminen rytmitti arjen ja antoi hallinnan tunteen elämästä.  Riippuvuudeksikin sitä ehkä nimitetään, kun joka päivä oli tehtävä tietyt treenit.

Pienimuotoisiin kauneuskisoihin osallistuminen täysi-ikäisyyden kynnyksellä oli itseni yllättävä teko. Toiselle sijalle sijoittuminen oli kiva palaute arvioitsijoilta. Missejä olin ihannoinut, vapaaehtoisesti tai ohjattuna, sillä missikisoja katsottiin kotona.

Unohtumaton epävarmuus siitä, minkälainen nainen on miehen silmissä viehättävä ja olenko minä mahdollisesti sellainen, oli ajoittain raastavaa.  Tärkeintä olisi ollut tykätä itsestään sellaisena kuin oli. Näiden tyytymättömyyden lasien läpi näin itseni yli parikymppiseksi asti, kunnes tähän astisen elämän rakkauden myötä sain kokea ehkä ensimmäistä kertaa pyyteetöntä rakkautta ja hyväksyntää. Erään kerran katsoin itseäni peilistä ja huomasin ikään kuin ensimmäisen kerran silmieni värin ja ihastuin niihin.  Siitä alkoi avoin tutustuminen itseeni, siihen miten muut ovat nähneet minut hyvänä. Löysin kevään raikkaat värit elämääni mustapunaisen synkkyyden tilalle. Ihastuin naisellisiin saappaisiin, jotka tarttuivat kaupasta mukaan kera minihameen.  Se oli ihmeiden aikaa: innostumista itsestä, naisellisista vaatteista ja koruista.  Jälkeenpäin ajatellen elämässäni oli tällöin luotettava mies, joka tietämättään opetti näkemään itseni kokonaisuutena.

Rakkaus on eheyttävää.

Seuraava vaikuttava vaihe naiseudessani oli biologisen kellon tasaisen soiton alkaminen. Kehoni oli valmis kasvattamaan uuden elämän sisällään. Se suorastaan vaati sitä öisillä kohtukivuillaan. Toisinaan heräsin uneen, jossa uusi pieni ihminen imi rinnallani. Elämä oli kohdillaan, täydellisyyttä lähellä oleva parisuhde, jossa toisin vain toisella osapuolella valtava halu perheen perustamiseen. Fyysinen myllerrys  kehossa, suoranainen huuto kokea raskaus eri vaiheineen, synnytys ja imettäminen. Hoivaamisen tarve oli läsnä 24/7. Naisen yhdenlainen tarkoitus kun ilmeisesti on hoivata, huolehtia ja rakastaa.  Minun kohdallani se on vahva perusluonteeni. Äitiyden kokemus olisi kruunu naiseudelleni.

Tänä päivänä olen enemmän nainen kuin aiemmin. Oma keho on tuttu ja hyväksytty. Muutamat lisäkilot sopivat elämään kanssani. Pinnallisuus on kaikonnut ja korvautunut avoimuudella sekä kohtaamisella. Henkinen naiseni on elämän kokemusten rikastuttamana arvokas ja vahva.

Naiseuttani on haastanut se, etten ole vielä äiti. Keskustelu itseni kanssa sen hyväksymisestä on syväluotaavaa, mutta tuottoisaa. Lähipiirissäni on äitejä vauvantuoksuineen. Se on kauneinta elämässä, ja olenkin oikeutettu saadessani olla siinä mukana.

MITJA KORTEPURO:

”Yön muodot” -kuva on kertomus äitiyden sekä rakkauden odottamisesta. Kuvalla halusimme kuitenkin tuoda Tiinan positiivisuuden näkyviin, sillä Tiinan häikäisevä kauneus ja tyytyväisyys elämään huokuvat hänestä.

Yhden, jokaisen naisen tarina
Näyttely avoinna 4.2. – 28.3.2013
Uusi Gynekologikeskus Oy
Hämeenkatu 22 B 4. krs, Tampere

LUE LISÄÄ

, , , , ,

Kommentoi