Värikkäästi villatta

"Yrittäjäksi ryhtyminen vaati pitkää harkintaa, mutta Paula Laine halusi kantaa kortensa kekoon ja laajentaa neulovien vegaanien valinnan mahdollisuuksia. Vuoden 2012 lopussa sai alkunsa Lankakauppa Tuumaus."

Kateus voi joskus olla melkoinen voimavara.

Ainakin värikateus.

Vielä vuosi sitten tamperelainen Paula Laine silmäili neuletapaamisissa haikeana muiden kauniinvärisiä villalankoja. Vegaanina Laine ei halunnut käyttää eläinperäisistä kuiduista tehtyjä lankoja, minkä vuoksi hän oli vuosia joutunut tyytymään markettien ja lankakauppojen suppeaan puuvilla- ja akryylilankavalikoimaan.

”Omat lankani olivat melko tylsiä ja useimmiten yksivärisiä. Ajattelin, että ei voi olla mahdollista, että vain villaa voitaisiin värjätä kauniilla väreillä ja eri tavoin. Olin niin monesti toivonut, että olisi edes joku lankakauppa, jossa voisi olla varma siitä, että missään langoissa ei ole edes 1 % villaa.”

m_paula2
Paula Laine on tehnyt käsitöitä lapsesta asti.

Laine ryhtyi tutkimaan asiaa tarkemmin. Hän onnistui löytämään verkosta ulkomaisia lankakauppoja, joista oli saatavilla kauniita villattomia lankoja. Samoihin aikoihin hän huomasi olevansa allerginen villalle – kädet alkoivat joskus kutista pelkästään villalankojen kosketuksesta.

Yrittäjäksi ryhtyminen vaati pitkää harkintaa, mutta Laine halusi kantaa kortensa kekoon ja laajentaa neulovien vegaanien valinnan mahdollisuuksia. Vuoden 2012 lopussa sai alkunsa Lankakauppa Tuumaus.

Asiaan perehtymättömälle on pienoinen yllätys, että vegaanisistakin langoista on moneksi. Paula Laine korostaa, että eri materiaaleista valmistetut langat soveltuvat erilaisiin töihin:

”Esimerkiksi banaani- ja viskoosilangat eivät ole joustavia, joten niillä neuloessa neuleesta tulee helposti venyvää. Siksi niitä ei kannata käyttää esimerkiksi sukkien tai käsineiden neulomiseen vaan ne sopivat parhaiten esimerkiksi huiveihin ja muihin asusteisiin, joiden ei tarvitse olla tiiviisti ihoa vasten. Hamppulanka taas on melko jäykkää ja saattaa vaatia pehmentämistä liottamalla, ennen kuin sitä voi neuloa. Ohuempi pitsihamppu taas on niin ohutta, että siitä voi hyvin neuloa esimerkiksi harvan huivin paksuilla puikoilla ilman liottamista.”

m_- lankaa ja muita
Värikkäiden vegaanisten lankojen lisäksi Tuumauksen valikoimaan kuuluu erilaisia neulepuikkoja ja muita tarvikkeita.

Tiedämme, että villa lämmittää pakkasilla, mutta mistä materiaalista vegaani valmistaa itselleen kylmältä suojaavan neuleen?

Laine toteaa, että neuleita voi helposti tehdä monista muistakin materiaaleista kuin villasta. ”Langan valinta riippuu siitä, mitä ominaisuuksia haluaa valmiilta neuleelta. Esimerkiksi puuvilla lämmittää enemmän kuin viskoosi, josta taas toisaalta saa kauniisti laskeutuvia neuleita. Itse voisin tehdä lämpimän ”villa”paidan esimerkiksi paksusta puuvillachenillelangasta.”

Laine jatkaa, että sopivan sukkalangan löytyminen sen sijaan saattaa olla vegaanille haastavaa: ”Itse olen aiemmin tehnyt sukkia puuvillasta ja akryylista, mutta ainakaan puuvillaiset eivät välttämättä ole kovin lämpimiä. Sukissa täytyy myös ottaa huomioon, että langan täytyy kestää kulutusta ihan eri tavalla kuin monessa muussa käytössä. Monestihan villaisissakin sukkalangoissa on vahvikkeena mukana nailonia. Nimenomaan nailonilla vahvistettua sukkalankaa onkin tulossa Tuumauksen valikoimiin lähiaikoina, mutta en vielä itse ole päässyt testaamaan sitä sukissa.”

Lankakauppa Tuumaus on vielä nuori, mutta Paula Laine on pannut merkille, että erityisesti banaanilangat ovat olleet suosittuja. Myös lankojen pehmeys ja kauniit värit ovat miellyttäneet asiakaskuntaa. Tarkoituksena on kasvattaa tuotevalikoimaa vähitellen. Esimerkiksi neulonta- ja virkkaustarvikkeita on tulossa lisää, mutta jo lähtökohtaisestikin monipuoliseen lankavalikoimaan on odotettavissa lisäystä: nykyisten eksoottisten lankojen rinnalle on tulossa myös hieman tavallisempia materiaaleja, kuten hyvälaatuista akryylia, luomupuuvillaa ja bambua.

m_- Laukku
Paula Laine neuloi laukun Millefiori-langasta, joka on 100% kierrätettyä viskoosia.

LUE LISÄÄ

, , , ,

Kommentoi